Hlavní obsah

Češi byli štědří, loni darovali přes pět miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zájem o dárcovství v Česku rok od roku stoupá. Loni přibylo zhruba 4000 lidí a tisícovka firem, kteří dar zohlednili v daňovém přiznání. Celková hodnota uplatněná v daních loni znovu překročila pět miliard korun, vyplývá ze statistik Generálního finančního ředitelství.

Ilustrační snímek

Článek

Podle ředitele Nadace Via Jiřího Bárty je ale celkový objem darů zhruba o dvě miliardy korun vyšší. V přiznáních se totiž neobjevují dary zaměstnanců v hlavním pracovním poměru, kostelní sbírky, veřejné sbírky v ulicích či dárcovské DMS.

Loňská hodnota darů podle daňových přiznání činila 5,179 miliardy korun a meziročně klesla o 4,5 procenta. Zatímco fyzické osoby si z daní odečetly vyšších 1,759 miliardy, u firem hodnota darů klesla o sedm procent na 3,41 miliardy korun. Nadace Via odhaduje, že celkový objem darů jednotlivců je zhruba dvojnásobný proti daňovým přiznáním fyzických osob.

Nejštědřejší jsou v Praze

„V Česku si nevedeme vůbec špatně. Objem darů sice zdaleka nedosahuje na anglosaské země, kde má filantropie tradici, ale řada dat i zkušeností ukazují, že Češi darovat umějí a darují čím dál více,” shrnul Bárta. Podle něj objem darů roste dlouhodobě u firem i jednotlivců.

To naznačují údaje z daňových přiznání. Významný skok je ve statistikách patrný mezi lety 2012 a 2013, kdy hodnota darů firem vzrostla o miliardu korun. To může být podle Bárty způsobeno jednorázovým "darem" České spořitelny Nadaci Depositum Bonum. Banka tehdy převedla na nadaci peníze klientů, které zůstaly ležet na vkladních knížkách a nikdy nebyly vybrány. Peníze putovaly na dobročinnost.

Podle přepočtu ČTK z údajů daňových přiznání jsou v Česku nejštědřejší lidé a firmy z Prahy. Na jednoho Pražana připadá hodnota daru 722 korun. S odstupem následuje Olomoucký a Zlínský kraj s částkou vyšší než 300 korun na obyvatele a rok. Ke 300 Kč na obyvatele se blíží i Jihomoravský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám