Hlavní obsah

Jednání o dohodě EU s Kanadou zkrachovala, uvedla ministryně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání mezi Kanadou, Evropskou unií a belgickým regionem Valonsko o dohodě o volném obchodu (CETA) mezi Evropskou unií a Kanadou skončila krachem. Podle belgické veřejnoprávní stanice RTBF to v pátek oznámila kanadská ministryně obchodu Chrystia Freelandová.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Demonstrantka v belgickém regionu Valonsko protestuje proti dohodě o volném obchodě EU s Kanadou CETA

Článek

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přitom dříve v pátek uvedl, že stále doufá, že se v příštích několika dnech podaří odmítavý postoj Valonska změnit.

Také předseda unijních summitů Donald Tusk před novináři zdůraznil, že případný krach šestiletého vyjednávání dohody s Kanadou by byl ranou pro pověst Evropy. „Všechny členské země až na jednu smlouvu podporují,” upozornil Tusk.

Český premiér Bohuslav Sobotka připomněl, že valonský parlament je jediný, kdo má nyní připomínky. „My nevidíme problém v té dohodě tak, jak je připravena a myslíme si, že to v žádném případě neznamená jakákoliv rizika pro Českou republiku," podotkl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám