Hlavní obsah

Průmysl v srpnu o více než třináct procent vzrostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová výroba v Česku v srpnu meziročně vzrostla reálně o 13,1 procenta, zatímco v červenci meziročně klesla o 14,1 procenta a v červnu o čtyři procenta vzrostla. Statistiku v pátek zveřejnil Český statistický úřad ČSÚ.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba v Česku v srpnu meziročně vzrostla reálně o 13,1 procenta, zatímco v červenci meziročně klesla o 14,1 procenta a v červnu o čtyři procenta vzrostla.

Článek

Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 12,1 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 18,7 procenta.

Červencové a srpnové údaje byly podle ČSÚ významně ovlivněny rozdílným počtem pracovních dnů, rozložením státních svátků v pracovním týdnu a pohybem celozávodních dovolených v rámci obou prázdninových měsíců.

V součtu měly oba letní měsíce v roce 2016 o jeden pracovní den méně než v roce 2015. Po očištění o vliv různého počtu pracovních dnů průmyslová produkce v kumulaci za červenec a srpen 2016 dosáhla úrovně roku 2015, když klesla o 0,2 procenta, uvedl úřad. Bez očištění klesla průmyslová produkce meziročně o 1,3 procenta.

„Srpnová průmyslová produkce plně vykompenzovala svůj červencový pokles. Ten nastal v důsledku celozávodních dovolených ve velké části automobilového sektoru. V srpnu byly celozávodní dovolené pouze v menší části tohoto sektoru,” komentoval výsledek pro Novinky ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Reklama

Výběr článků

Načítám