Hlavní obsah

Akcie v USA díky bankám a ropě vzrostly, zpevnil i dolar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Akcie ve Spojených státech po dvou dnech ztrát ve středu zpevnily. Příznivá statistika ze sektoru služeb totiž zvýšila pravděpodobnost, že tamní centrální banka (Fed) brzy přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb a podpořila akcie finančních společností. Zdražení ropy pomohlo vzhůru akciím firem z energetického sektoru.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Obchodník na newyorské burze

Článek

Dow Jonesův index přidal 0,62 procenta na 18.281,03 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,43 procenta na 2159,73 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,50 procenta a uzavřel na 5316,02 bodu.

Středeční statistika z USA ukázala, že aktivita v americkém sektoru služeb v září silně oživila, zatímco o měsíc dříve byla nejnižší za šest let. Zpráva podpořila pravděpodobnost, že úrokové sazby v USA v nejbližší době vzrostou. To pomohlo finančním společnostem, takže dílčí index finančních společností vzrostl nejvýše za tři týdny.

Ropa je nejdražší od června

Ceny ropy ve středu vystoupily nad 52 dolarů za barel, a dostaly se tak nejvýše od června. Důvodem byly údaje o dalším poklesu zásob ropy v USA. Zdražení suroviny vytáhlo vzhůru akcie firem jako je Exxon Mobil, Chevron nebo Chesapeake Energy.

Americký dolar po nejnovější statistice z USA uzavřel téměř beze změny. Dolar na jedné straně podpořila zpráva o růstu sektoru služeb, v jeho dalším růstu mu ale zabránily slabší údaje o počtu nových pracovních míst v soukromém sektoru. Investoři byli také obezřetní před páteční širší zprávou o vývoji nezaměstnanosti v USA.

V závěru obchodování v New Yorku se dolar k euru pohyboval bez větších změn na 1,1205 USD. K japonskému jenu přidával o 0,7 procenta na 103,58 JPY, zatímco euro vůči jenu vykazovalo růst o 0,7 procenta na 116,06 JPY. Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, přidával méně než 0,1 procenta na 96,17 bodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám