Hlavní obsah

ČNB pokračuje v intervencích, úrokové sazby nechala beze změny

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek rozhodla ponechat úrokové sazby na současné úrovni. Rada ČNB rozhodla nadále používat devizový kurz jako nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek ČNB intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

ČNB potvrdila závazek intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun.

Článek

Dvoutýdenní repo sazba a diskontní sazba zůstávají na 0,05 procenta diskontní sazba na 0,05 %, lombardní sazba na 0,25 procenta.

„Uvedený kurzový závazek je jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako poblíž hladiny 27 korun za euro,“ uvedla centrální banka.

Posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn. „Pokud se kurz vzdálí hladině 27 korun za euro na slabší straně, nechává ČNB kurz koruny pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu,“ dodala banka.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče by centrální banka neměla ukončení intervenčního režimu uspěchat. „Příliš brzké uvolnění kurzu koruny by v konstelaci s měnovou politikou ECB mohlo vést k přílišným tlakům směrem k posílení české měny. Domnívám se proto, že ukončení kurzového závazku ČNB bude reálně na pořadu dne skutečně nejdříve až v závěrečných měsících roku 2017,“ sdělil Novinkám.

„Opuštění kurzového závazku čekáme i nadále ve druhé polovině příštího roku. Důležitou roli při rozhodování o konci závazku bude kromě ekonomického vývoje hrát i politika ECB,“ komentoval rozhodnutí investiční stratég Raiffeisenbank Michal Brožka.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám