Mléčné bílkoviny může být v potravině jako alergenu maximálně 25 miligramů na kilogram. V kakau Penny Cho Quick z Penny, které má trvanlivost do září příštího roku, byla hranice překročena téměř stokrát. Přesně v něm bylo 2478 miligramů, instantní nápoj byl vyroben v Polsku.

Nevědomá konzumace takových výrobků lidmi, kteří trpí alergií, nebo intolerancí na mléčnou bílkovinu přitom může podle inspekce způsobit závažné zdravotní problémy.

Obal instatního nápoje PENNY CHO Quick

Obal instantního nápoje Penny Cho Quick

FOTO: SZPI

Stejný problém je i s kakaovým nápojem Johny Cacao Instant Vitamins + Calcium (šarže L22955C) z Lidlu, kde laboratoř zjistila 454 miligramů. Trvanlivost dané šarže je do dubna 2017 a výrobce nebyl na obale uveden.

„Inspekce s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení sankce,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Obal instatního nápoje JOHNY CACAO INSTANT DRINK VITAMINS + CALCIUM

Obal instantního nápoje Johny Cacao Instant Drink Vitamins + Calcium

FOTO: SZPI