Hlavní obsah

Vitásková připravila zákon o vyvlastnění majetku miliardáře Bakaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravská kandidátka Úsvitu - Národní koalice do Senátu Alena Vitásková chce oslovit voliče návrhem zákona na vyvlastnění majetku miliardáře Zdeňka Bakaly, bývalého spolumajitele černouhelné OKD. Předseda strany Miroslav Lidinský v úterý řekl, že speciální zákon má dovolit vyvlastnit a později vydražit Bakalovo sídlo na šumavské Modravě a jeho vydavatelství, aby byla zachráněna aspoň část majetku, kterou nevyvedl do zahraničí.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková kandiduje do Senátu za Úsvit.

Článek

Návrh, o kterém Úsvit zatím nechce víc informovat, představí předsedkyně Energetického regulačního úřadu Vitásková příští týden.

O možném propadnutí Bakalova majetku státu hovořil už na jaře prezident Miloš Zeman, který se v názorech na některá témata shoduje s Vitáskovou.

Bakala do letošního února spoluvlastnil společnost New World Resources (NWR) majitele černouhelné firmy OKD, která dluží přes 17 miliard korun a v květnu podala na sebe insolvenční návrh. Firma nedokáže splácet závazky a její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard korun. Obyvatele kraje Bakala popudil také prodejem více než 43 tisíc bývalých bytů OKD.

Zeman mluvil o vytunelování až 150 miliard

Na květnovém Žofínském fóru Zeman uvedl s odvoláním na zdroje, „které mají povinnost informovat”, že celkový objem vytunelovaných peněz ve společnosti NWR za doby, kdy ji spoluvlastnil Bakala, je 100 až 150 miliard korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala, dlouholetý vlastník NWR, majitelky černouhelných dolů. Společnost v nesnázích přenechal letos v únoru skupině Ad Hoc Group.

Zeman tehdy řekl, že pokud se prokáže, že se Bakala dopustil tunelování, může mu hrozit ztráta svobody i propadnutí majetku.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

V ostravském volebním obvodu 70 usiluje spolu s Vitáskovou o zvolení do Senátu dalších devět kandidátů. Dosluhující senátor a starosta městského obvodu Slezská Ostrava Antonín Maštalíř (ČSSD) kandidovat nebude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám