Hlavní obsah

Průmysl v červenci propadl o 14,1 procenta, hlavně kvůli dovoleným

Aktualizováno

Průmyslová výroba v České republice v červenci meziročně klesla o 14,1 procenta, zatímco v červnu vzrostla o čtyři procenta a v květnu o více než devět procent. Výsledky za červenec jsou podle Českého statistického úřadu významně ovlivněny rozložením státních svátků v pracovním týdnu a také tím, že řada významných průmyslových podniků měla celozávodní dovolenou v červenci, zatímco loni v srpnu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová výroba meziročně o 7,6 procenta, ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů nižší o 9,7 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 16,2 procenta, uvedl ČSÚ.

K meziročnímu poklesu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel (pokles o 34,8 procenta), výroba strojů a zařízení (pokles o 13,8 procenta) a výroba elektrických zařízení (pokles o 12,9 procenta).

Celozávodní dovolenou letos měla v červenci například Škoda Auto, zatímco loni připadala na srpen.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky je pokles průmyslové výroby naprosto pod všemi odhady. Trh čekal pokles o necelých šest procent.

„Vývoj červencových statistik je natolik zkreslený, že má smysl jej sledovat opravdu jen orientačně a z výsledku není dobré dělat silné závěry. Prozatím neexistuje silný důvod nevěřit, že český průmysl bude v dalších měsících pokračovat v trendovém růstu. Česká koruna by proto neměla na výsledek výrazně reagovat, ačkoliv psychologicky výsledek může zapůsobit negativně,” dodal Brožka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám