„Jednoduchá záměna palmového oleje jinými rostlinnými oleji problém neřeší, ba dokonce je může ještě zhoršit,“ řekla vedoucí studie Ilka Petersenová z WWF. Připomněla, že pro výrobu kokosového, sójového či řepkového oleje jsou potřebné ještě daleko větší zemědělské plochy než pro výrobu téhož množství palmového oleje.

Jejich rozšíření by tedy bylo další ranou tropickým pralesům, které se nyní kácejí, aby se získala půda pro palmu olejnou (Elaeis guineensis).

Odlesňování je největším z problémů, které přináší prudce rostoucí poptávka po palmovém oleji. Ten se totiž přidává do paliva pro motorová vozidla, aby byla doprava „ekologičtější“. Palmová monokultura také snižuje biologickou pestrost a ohrožuje různé druhy živočichů.

Podle Petersenové tedy „nelze nijak obejít to, že pěstování olejnatých rostlin je třeba bez výjimky utvářet tak, aby bylo ekologicky i sociálně únosné“. Palmový olej se už také nesmí používat jako biopalivo. Vyzvala i ke změně chování spotřebitelů. Ti prý musí konzumovat méně hotových jídel, zmrzlin, čokolád a sladkostí, kde se palmový olej používá.