Hlavní obsah

Palmový olej podle studie škodí, náhražky však ještě více

Právo, mcm

Rostoucí spotřeba palmového oleje zatěžuje stále více životní prostředí. Nahradit ho jinými rostlinnými oleji je však obtížné, protože jejich ekologické dopady jsou ještě horší. K tomuto závěru dospěla podle rakouské stanice ORF studie, kterou zpracovala poradní firma Agripol pro ekologické sdružení World Wide Fund For Nature (WWF).

Foto: Samsul Said, Reuters

Pracovník továrny na palmový olej blízko malajsijkého města Kuala Lumpur skládá čerstvě sklizené plodenství palem olejných..

Článek

„Jednoduchá záměna palmového oleje jinými rostlinnými oleji problém neřeší, ba dokonce je může ještě zhoršit,“ řekla vedoucí studie Ilka Petersenová z WWF. Připomněla, že pro výrobu kokosového, sójového či řepkového oleje jsou potřebné ještě daleko větší zemědělské plochy než pro výrobu téhož množství palmového oleje.

Jejich rozšíření by tedy bylo další ranou tropickým pralesům, které se nyní kácejí, aby se získala půda pro palmu olejnou (Elaeis guineensis).

Odlesňování je největším z problémů, které přináší prudce rostoucí poptávka po palmovém oleji. Ten se totiž přidává do paliva pro motorová vozidla, aby byla doprava „ekologičtější“. Palmová monokultura také snižuje biologickou pestrost a ohrožuje různé druhy živočichů.

Podle Petersenové tedy „nelze nijak obejít to, že pěstování olejnatých rostlin je třeba bez výjimky utvářet tak, aby bylo ekologicky i sociálně únosné“. Palmový olej se už také nesmí používat jako biopalivo. Vyzvala i ke změně chování spotřebitelů. Ti prý musí konzumovat méně hotových jídel, zmrzlin, čokolád a sladkostí, kde se palmový olej používá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám