Hlavní obsah

USA nadále počítají s dohodou o volném obchodu s EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy nadále hodlají dosáhnout dohody o volném obchodu s Evropskou unií do konce letošního roku. Uvedl to podle agentury Reuters Bílý dům. Zástupci Evropské komise již dříve odmítli nedělní prohlášení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela, podle kterého jednání o dohodě v podstatě zkrachovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

"Bude zapotřebí vyřešit některá dost ožehavá jednání, ale prezident a jeho tým jsou odhodláni to udělat," citovala agentura Reuters mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta.

Mluvčí Evropské komise v pondělí novinářům řekl, že vyjednávání nyní vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy. Komise podle něj nadále předpokládá ukončení rozhovorů ještě letos.

EU nechce snižovat standardy

Mluvčí také zopakoval dřívější slova šéfa komise Jeana-Claudea Junckera o tom, že při sjednání TTIP nehodlá Evropa obětovat své standardy v oblastech, jako je bezpečnost a ochrana spotřebitelů, zdraví, ochrana dat či kulturní diverzita nebo sociální problematika.

Zatím poslední vyjednávací kolo se uskutečnilo v polovině července v Bruselu. Členské země EU se s dosavadními výsledky budou moci seznámit na neformální ministerské schůzce věnované zahraničnímu obchodu v Bratislavě 22. září.

Anketa

Souhlasili byste se zónou volného obchodu mezi EU a USA?
Ano
17,4 %
Ne
81 %
Nevím
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 843 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám