Hlavní obsah

Británii může odchod z EU prospět, dlouhodobě ale nevíme nic, řekl bývalý guvernér

Bývalý guvernér britské centrální banky Mervyn King zpochybnil vládní prognózy, podle kterých brexit uškodí britské ekonomice. Podle něj jí může naopak prospět, protože se ekonomika země v zájmu udržitelnější budoucnosti musí tak jako tak přeorientovat z domácí spotřeby na vývoz. Propad libry po referendu o odchodu z EU je k tomu nejlepší příležitostí, řekl King v pondělním vydání listu The Times.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý guvernér britské centrální banky Mervyn King

Článek

"Britská ekonomika by musela najít novou rovnováhu tak či tak, jak v EU, tak mimo ni. Potřebujeme směnný kurz, který bude mnohem bližší úrovním poloviny roku 2013," řekl bývalý guvernér, který je nyní členem Sněmovny lordů s titulem lord King of Lothbury. V čele Bank of England stál v letech 2003-2013.

Libra po červnovém referendu ztratila proti obchodně váženému koši měn devět procent. "Máme nyní lepší pozici pro přeorientování ekonomiky," řekl King a znovu se tak vyslovil proti převažujícímu názoru, podle něhož dopadne britská ekonomika po odchodu z EU špatně.

Výzkum, který před referendem zveřejnila Bank of England spolu s ministerstvem financí a několika univerzitami ukazoval, že britská produktivita po "brexitu" dlouhodobě utrpí a země na tom bude v horizontu 15-20 let hůře. King ale takové předpovědi ostře kritizoval.

"Nešťastným aspektem této kampaně byly vládní prognózy možných důsledků brexitu, které byly nevyhnutelně vysoce spekulativní, zejména pokud se týkaly dlouhodobých výhledů," řekl. "Jediná čestná odpověď ohledně dlouhodobých důsledků je, že ve skutečnosti nic nevíme," dodal bývalý guvernér.

Na druhou stranu snižování úroků, kterými chce britská centrální banka růst podpořit, nebude mít podle Kinga výraznější vliv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám