Hlavní obsah

Vítkovice Power Engineering dluží přes 2,3 miliardy

• Aktualizováno

Celkové závazky společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), která míří do úpadku, přesahují 2,3 miliardy korun. Tato částka zahrnuje dluhy po splatnosti i před splatností. Vyplývá to z informací zveřejněných v pátek v insolvenčním rejstříku. Společnost Wetag, iniciátor insolvence VPE, vyzvala soud, aby rozhodl o úpadku.

Foto: Vítkovice Machinery Group

Reklamní poutač firmy Wetag v Ostravě

Článek

„Wetag Invest již odeslal ke Krajskému soudu v Ostravě podání, ve kterém žádá soud, aby bezodkladně rozhodl o úpadku dlužníka - Vítkovice Power Engineering - a vyzval soud, aby současně jmenoval insolvenčního správce a prozatímní věřitelský výbor, jehož členem chce Wetag Invest jako jeden z největších přihlášených věřitelů být," uvedla v pátek mluvčí Radka Háčková.

Z celkových závazků přes 2,3 miliardy jsou po lhůtě splatnosti podle informací ČTK faktury v souhrnné hodnotě okolo 500 miliónů korun.

Insolvenční návrh ve čtvrtek sama na sebe podala i VTE, soud žádá o povolení reorganizace.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jan Světlík (vlevo) v ostravském památkově chráněném Landek Parku na těžní věži

Mluvčí krajského soudu Igor Krajdl řekl, že soud bude o dalším postupu rozhodovat v několika příštích dnech. "Soudce potřebuje prostudovat podaný návrh," řekl.

O případném úpadku tak rozhodne příští týden. Následovat bude jmenování insolvenčního správce, popřípadě i předběžného věřitelského výboru.

"Teprve pak se bude rozhodovat o tom, jakým způsobem se bude úpadek řešit. Zda soud dovolí reorganizaci, či vyhlásí konkurs," vysvětlil postup Krajdl. Dodal, že na tomto rozhodnutí se už bude podílet jmenovaný insolvenční správce a věřitelský výbor.

Páteční jednání soud zrušil, stejně tak byla zrušena i na pátek plánovaná valná hromada Vítkovic.

Vítkovice Power Engineering jsou součástí strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. Jejím menšinovým podílníkem je skupina KKCG Karla Komárka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám