Hlavní obsah

Východoevropanů pracujících v Británii je již přes milión

Počet Východoevropanů, kteří pracují v Británii, překročil milión. Stalo se tak poprvé od roku 2004, kdy tyto státy vstoupily do Evropské unie. Ve zprávě o vývoji nezaměstnanosti v Británii o tom ve středu informoval tamní statistický úřad. Za posledních deset let se počet pracujících z osmi zemí východní Evropy včetně České republiky zvýšil asi čtyřikrát. Celkem nyní pracuje v Británii zhruba 2,23 miliónu lidí z ostatních zemí EU.

Foto: © Suzanne Plunkett / Reuters, Reuters

Elektrikáři před úřadem práce v Londýně

Článek

Z prvních čísel statistického úřadu od červnového referenda o vystoupení Británie z EU vyplývá, že ve druhém čtvrtletí se počet pracujících z osmi zemí východní Evropy zvýšil meziročně o 44 000. Tento údaj zahrnuje lidi z České republiky, Estonska, Maďarska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a ze Slovinska.

Občanů Bulharska a Rumunska, kteří do EU vstoupili později a pracovat v Británii smějí teprve od ledna 2014, je ve Spojeném království nyní zaměstnáno zhruba 266 000. Proti druhému čtvrtletí 2015 jich letos od dubna do června přibylo asi 87 000.

Zveřejněná čísla podle Madeleine Sumptionové z Oxfordské univerzity dokládají, že britský pracovní trh byl těsně před referendem o takzvaném brexitu stále relativně silný. "Je příliš brzy odhadovat, jak atraktivní tento trh zůstane po brexitu, nebo činit závěry, že lidé spěchají pracovat do Británie, dokud ještě platí volný pohyb," citoval Sumptionovou zpravodajský server BBC.

Nejnovější statistika podle člena britského parlamentu Franka Fielda mimo jiné ukázala, že jedním z aspektů brexitu musí být i kontrola hranic. Field je zastáncem brexitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám