Hlavní obsah

Rozpočet skončil v červenci v přebytku 75,6 miliardy korun

• Aktualizováno
Novinky, tov

Česko hospodařilo ke konci července s přebytkem státního rozpočtu 75,6 miliardy korun. K nejlepšímu výsledku od roku 1993 pomohl zvýšený výběr daní i ekonomický růst, uvedlo v pondělí ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu – leden–červenec

Článek

Schválený schodek rozpočtu pro letošní rok je 70 miliard, podle ekonomů ale dosavadní vývoj ukazuje, že nakonec bude výrazně nižší.

Celkové příjmy státního rozpočtu činily 762,4 miliardy, celkové výdaje 686,8 miliardy korun. Oproti stejnému období loňského roku je přebytek rozpočtu vyšší o 49,9 miliardy korun.

„Meziroční růst celkových příjmů o 30,9 miliardy, tj. o 4,2 procenta, ovlivnily daňové příjmy, které vykázaly meziroční růst o 25,7 miliardy, a také inkaso pojistného na sociální zabezpečení, které meziročně rostlo o 13,5 miliardy,” uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Inkaso DPH ve výši 139,1 miliardy korun bylo meziročně vyšší o 3,8 miliardy, tedy o 2,8 procenta.

Analytik: Není kam investovat

Celkové výdaje státního rozpočtu ve výši 686,8 byly ke konci měsíce o 19 miliard, tedy o 2,7 procenta pod úrovní stejného období minulého roku.

Nejvíc peněz jde z rozpočtu na sociální dávky. Ke konci července na nich stát vyplatil 294,8 miliardy, což je o 5,7 miliardy víc než před rokem. Na tom se podílely nejvíce výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o 4,7 miliardy. V nárůstu se výrazně projevil únorový jednorázový příspěvek k důchodům ve výši 1 200 Kč, což představovalo v absolutní výši zhruba 3,5 miliardy korun.

„Výdaje rozpočtu pokračovaly v meziročním poklesu kvůli nižším kapitálovým výdajům. Infrastrukturní projekty, u nichž vláda vyjednala výjimku u zastaralých posudků EIA, budou stejně zahájeny až na konci roku či v roce 2017. Není proto prakticky kam investovat. A to i kvůli pomalému náběhu projektů v novém programovém období EU fondů (2014–2020),” řekl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Deficit pod 35 miliard?

Poslední čísla podle něj naznačují, že by rozpočet mohl nakonec skončit se schodkem nižším než 35 miliard korun.

„Skutečná bilance bude ale záviset na případných mimořádných výdajích vlády. Vzhledem ke zmíněným infrastrukturním projektům by vláda mohla na konci roku přesunout nezanedbatelnou sumu například do Státního fondu dopravní infrastruktury. To už se stalo loni, kdy v prosinci došlo k převodu téměř 30 miliard právě na dopravní projekty,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám