Hlavní obsah

Vláda schválila smlouvu s GE, v Česku postaví centrum pro výrobu leteckých motorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Investiční smlouvu se společností General Electric (GE), která chce v Česku za deset miliard korun postavit centrum pro vývoj a výrobu leteckých motorů, ve středu schválila vláda. Novinářům to oznámil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na středečním jednání vlády

Článek

„Vláda schválila podporu záměru, aby tady GE mělo fabriku na letecké turbomotory. Bylo to poměrně dramatické, asi dvakrát bylo přerušeno zasedání vlády,” komentoval Mládek.

GE by v novém závodě měla zahájit výrobu do konce roku 2022. V té době by produkce firmy v ČR měla dosáhnout 400 motorů za rok, v roce 2026 pak 600 motorů. V novém závodě by mělo být vytvořeno do deseti let nejméně 500 nových pracovních míst.

„ČR má nejnižší nezaměstnanost v rámci EU, ale tu radost nám trošku kazí, že příliš mnoho míst je špatně placených. My potřebujeme pracovní místa, která jsou dobře placená a dobře udržitelná, což by mohlo nastat v této oblasti,” míní ministr.

GE může zažádat o standardní investiční pobídku určenou na výstavbu nového závodu maximálně do výše 25 procent uznatelných nákladů. Česko by se díky investici dostalo mezi pět států, ve kterých jsou navrhovány a vyráběny letecké motory.

Reklama

Výběr článků

Načítám