Hlavní obsah

Insolvenční správce OKD neuznal téměř dvoumiliardovou pohledávku státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Insolvenční správce těžební společnosti OKD Lee Louda popřel platnost pohledávek celkem za 1,888 miliardy korun, které přihlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Šlo o takzvanou podmíněnou pohledávku týkající se nákladů na případné zavírání dolů. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Sídlo těžební společnosti OKD v Karviné

Článek

Pohledávka státu měla krýt náklady na likvidaci všech dolů společnosti, které by státu mohly nastat v případě, že by firma OKD na likvidaci dolů a zajištění bezpečnosti lidí a majetku neměla peníze.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) řekl, že si teprve přečte zdůvodnění insolvenčního správce. „A podle toho, jaké bude, zvážím, zda podáme námitku k soudu,“ uvedl.

Insolvenční správce již dříve neuznal také dvě pohledávky největšího věřitele OKD, banky Citibank, dohromady za více než deset miliard korun. Jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD, a společnost OKD za ně ručila.

OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh, ve kterém uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům celkem více než 17 miliard korun, své závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard.

Reorganizace nebo konkurz

Největším uznaným věřitelem tak je aktuálně železniční dopravce Advanced World Transport (AWT), která přihlásila pohledávky dohromady za více než 460 miliónů korun. AWT je spolu s českým státem (Českou správou sociálního zabezpečení) a zdravotní pojišťovnou Revírní bratrská pokladna členem prozatímního věřitelského výboru OKD.

V dolech OKD se dál těží uhlí, pracuje tam nyní i s dodavatelskými pracovníky asi 12 tisíc lidí. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. O budoucnosti OKD bude v srpnu rozhodovat věřitelský výbor.

Související téma:

Insolvenční řízení může skončit reorganizací či konkurzem. Při konkurzu je zpeněžen veškerý majetek dlužníka a výtěžek si následně rozdělí věřitelé. V případě reorganizace, kterou navrhuje vedení OKD, společnost nadále funguje podle reorganizačního plánu, který schvalují věřitelský výbor i soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám