Hlavní obsah

Británie začala jednat o volném obchodu s Čínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový britský ministr financí Philip Hammond začal jednat s Čínou o uzavření dohody o volném obchodu. Informuje o tom BBC. Hammond také prohlásil, že nepředpokládá, že se EU bude po brexitu snažit Británii při obchodních jednáních „trestat”.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Britský ministr financí Philip Hammond při jednání G20 v Číně

Článek

Velkým čínským bankám a podnikům by mohla dohoda o volném obchodu zajistit lepší přístup na britský trh. Podle ministra je po referendu o členství jeho země v Evropské unii čas prozkoumat „nové příležitosti” po celém světě, včetně Číny. Ta je jedním z největších investorů v Británii.

Britové se v červnovém hlasování rozhodli pro vystoupení z EU, což podle Hammonda způsobilo "globální zklamání".

"My teď musíme pokračovat způsobem, který v krátkodobém výhledu minimalizuje ekonomické dopady na britskou ekonomiku a maximalizuje užitek v dlouhodobém horizontu," prohlásil Hammond.

Čínská média tento měsíc uvedla, že tamní ministerstvo obchodu chce mít dohodu o volném obchodu s Británií. Hammond nyní řekl, že Británie má také zájem.

Podle BBC to bude poprvé, kdy se Londýn pustí do tak významných jednání s druhou největší ekonomikou světa. Britové by mohli usnadnit přístup čínského zboží a investic do Británie, Čína by na oplátku snížila obchodní překážky pro britské zboží a firmy ze sektoru služeb, jako je bankovnictví nebo pojišťovnictví.

Jednání až po brexitu?

Hammond řekl, že mezi Británií a Čínou existuje strategické partnerství a výrazně se zvýšila vzájemná obchodní výměna. Jako člen Evropské unie ale podle něj Británie dál jít nemůže.

Země EU v obchodě s Čínou uplatňují společnou celní politiku. Podle pravidel EU by žádný ze členů neměl jednat o separátních obchodních podmínkách. Z prohlášení ministra financí nicméně plyne, že diplomaté v tomto směru alespoň testují půdu.

"Až vystoupíme z Evropské unie, budeme chtít bezpochyby na obou stranách ten vztah stmelit vhodným bilaterálním způsobem do pevnější struktury," poznamenal také. Zahájit rozhovory o nové dohodě by podle něj bylo "určitě vhodné" už v nejbližších letech.

Čína předloni v Británii investovala více než pět miliard liber (161,9 miliardy Kč).

Podle zdrojů BBC by vzorem mohla být dohoda o volném obchodu, kterou po čtyřročním jednání vyjednal s Čínou Nový Zéland. Platí od roku 2008.

Při jednání by se musely vzít do úvahu i bezpečnostní otázky nebo hrozba čínského dumpingu (prodeje za nižší než nákladové ceny), například u oceli.

EU nás nebude trestat, věří

Ministr Hammond také prohlásil, že podle něj EU nebude komplikovat obchodní jednání po brexitu, aby Brity za jejich rozhodnutí opustit Unii vytrestala. Udržení dobrých vztahů podle něj prospěje nejen ekonomice Británie, ale i Unie.

„Budeme muset umět přesvědčit i další politiky, kteří se tolik nezaměřují na ekonomickou problematiku, aby si uvědomili, že úzká spolupráce je důležitá nejen pro Británii, ale i pro Evropu,“ dodal britský ministr.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová nedávno Británii vyzvala, aby „nejprve odešla” a pak teprve začala s EU vyjednávat o budoucím uspořádání vztahů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám