Hlavní obsah

Maďarsko může přijmout euro do konce desetiletí, předpokládá ministr

Právo, ivi

Pokud se bude maďarská ekonomika neustále zlepšovat, země může přijmout jednotnou evropskou měnu euro do konce desetiletí. V rozhovoru pro úterní vydání deníku Magyar Hírlap připustil tuto možnost maďarský ministr hospodářství Mihály Varga.

Foto: Evropská centrální banka

Nová bankovka v hodnotě 50 eur

Článek

Maďarsko podle ministra Vargy splňuje všechna kritéria pro připojení k eurozóně do konce desetiletí, pokud ekonomické trendy zůstanou udržitelné, Maďarsko se dostane blíže k průměrné úrovni rozvoje Evropské unie a produktivita země se bude nadále zlepšovat.

„Připojit se k eurozóně při slabém kurzu forintu a slabé konkurenceschopnosti by bylo nebezpečné. To by víc uškodilo, než pomohlo,“ upozornil Varga.

Ministr konstatoval, že ukazatele inflace, zadlužení a stabilita směnného kurzu jsou v souladu s kritérii eurozóny a maďarské banky jsou dostatečně kapitalizované.

Rozestavěný dům

„Potřebujeme stabilnější euro, s pevnější společnou fiskální politikou. Nepřetržitě o tom jednáme s českými a polskými kolegy. Oni také splňují všechna kritéria, ale vidím, že se do toho také neřítí,“ prohlásil Varga.

Hlavní ekonomická kritéria pro přijetí eura
Průměrná roční míra inflace nesmí překračovat o více než 1,5 procentního bodu míry inflace těch – nanejvýše tří – členských států, které dosáhly nejlepších výsledků v oblasti cenové stability
Poměr plánovaného nebo skutečného schodku veřejných financí k hrubému domácímu produktu v tržních cenách nepřekročí 3 procenta, kromě případů, kdy buď poměr podstatně klesl, nebo se neustále snižoval, až dosáhl úrovně, která se blíží referenční hodnotě
Poměr veřejného dluhu v tržních cenách k hrubému domácímu produktu nesmí překročit 60 procent HDP kromě případů, kdy se poměr dostatečně snižuje a blíží se uspokojivým tempem k této hodnotě
Zdroj:ČNB

„Euro je z poloviny dokončený dům, který slibuje vynikající výsledky, ale také mu hrozí kolaps. Kdo se chce přestěhovat do z poloviny hotového domu? Měli bychom se odstěhovat z domu forintu, pokud najdeme bezpečnější místo,“ dodal ministr.

I když maďarská ekonomika patřila mezi nejslabší v Evropské unii, v poslední době se v zemi zlepšuje fiskální rovnováha a růst. Agentura Fitch před časem zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivosti země a posunula rating Maďarska do investiční kategorie. Nyní je rating země BBB-.

Další dvě agentury, Moody's a Standard & Poor's drží rating země ve spekulativním pásmu.

Česko s přijetím eura nepospíchá

Česko kritéria pro přijetí eura splňuje, do změny měny se ale nijak nežene.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v červnu v reakci na britské referendum o vystoupení z EU řekl, že Česko nemusí s přijetím eura spěchat. Loni s odkazem na programovou rezoluci ČSSD označil za možný termín přijetí eura rok 2020, záležet ale podle něj bude také na tom, jak bude ČR na přijetí společné evropské měny připravena.

Žádný definitivní termín přijetí eura česká vláda dosud nestanovila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám