Hlavní obsah

Číňané rekordně investují v Evropě, za půl roku nakoupili za víc než 70 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Čínští investoři uskutečnili v letošním prvním pololetí v Evropě rekordní množství akvizicí. Za prvních šest měsíců roku koupili nebo získali podíl ve 164 firmách, což je stejné množství jako za celý rok 2014 a rekord za první pololetí. Uvedla to ve čtvrteční zprávě německá větev poradenské společnosti EY.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Symbol eura před budovou ECB ve Frankfurtu

Článek

Celkový objem čínských nákupů v Evropě dosáhl v pololetí 72,4 miliardy dolarů (1,76 biliónu Kč) proti téměř 40 miliardám za celý loňský rok.

Investičním cílem číslo jedna bylo pro Číňany Německo, kde uskutečnili 37 akvizicí v objemu 10,8 miliardy dolarů. Pro srovnání, za celý loňský rok dosáhly jejich investice v největší evropské ekonomice hodnoty 526 miliónů dolarů.

Druhý největší zájem byl o investice ve Francii, kde za pololetí uskutečnili Číňané 23 akvizicí proti 21 těmto obchodům za celý loňský rok. Na třetím místě skončila Británie s 20 investičními transakcemi.

Organizace odhaduje, že letos padne také celoroční rekord z loňského roku. V uplynulém roce investovali Číňané do 183 podniků v Evropě, z toho do 39 v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám