Hlavní obsah

Nafta za miliardu se z německého Kraillingu vrátí do Česka

Praha/Mnichov
Aktualizováno

Česko se dohodlo na vrácení zásob nafty ze skladů zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu. Po mnohahodinovém jednání v Mnichově se na tom dohodli zástupci české Státní správy hmotných rezerv (SSHR), insolvenční správce firmy a nový majitel skladu.

Foto: SSHR

Železniční cisterny Státní správy hmotných rezerv (SSHR)

Článek

Areál společnosti Viktoriagruppe, kde je česká nafta za zhruba 1,2 miliardy korun uskladněna, získá německá firma Krailling Oils Development majetkově propojená s firmou Fau z Přerova.

"Dohoda byla podepsána. Zajišťuje nám, že nový majitel skladu by měl být schopen rychle, do dvou měsíců, opravit vlečku a my bychom pak mohli začít naftu odvážet," řekl v úterý mluvčí Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Jakub Linka. Česko by mohlo naftu dostat do půl roku, uvedla Česká televize.

Předseda SSHR Pavel Švagr potvrdil dohodu o vrácení nafty ze skladů zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe

S insolvenčním správcem se Česko přelo o vlastnictví zhruba 80 miliónů litrů nafty, které si do skladu v Kraillingu v minulosti uložila Správa státních hmotných rezerv, od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz

Ilustrační foto

Insolvenční správce Mirko Möllen v polovině února umožnil Česku naftu ze skladu odvézt, nepotvrdil ale SSHR vlastnické právo k naftě. Odvoz paliva navíc komplikuje porouchaná železniční vlečka v kraillingském areálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám