Hlavní obsah

Pražská burza se propadla o deset procent, dolů letí i německá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pražský akciový index PX ztratil v pátek ráno po otevření trhů deset procent a klesl na 770 bodu. Ztrácí akcie ČEZ, Erste i Komerční banky, uvedl server Patria.

Foto: David Ryneš, Novinky

Propad pražské burzy

Článek

Podobný propad po otevření trhů zažily i další evropské burzy, například německý index DAX odepsal deset procent. Evropský trh TSSEurofirst se propadl o šest procent.

Prudký propad nastal ihned po otevření trhů, poté se situace stabilizovala a akcie začaly lehce stoupat a v deset hodin byl propad už „jen” na pěti procentech.

„Pražský index PX padá na nejnižší hodnoty od roku 2009, kdy vrcholila finanční krize. Akcie některých finančních titulů v Evropě ztrácí až pětinu hodnoty,” popsal začátek obchodování akciový analytik komerční banky Josef Němý.

Stránky pražské burzy v pátek dopoledne nefungovaly správně, nebyly k dispozici výsledky obchodování jednotlivých titulů. Samotného obchodování se to ale podle burzy nedotklo.

Nejvíce výsledky britského rozhodnutí poznamenaly akcie rakouské banky Erste, ty se v pátek ráno propadly o 17 procent, později se propad zmírnil na 14 procent. O 14 procent propadly i akcie Fortuny. Akcie ČEZu se propadly o sedm procent. Stránky pražské burzy měly ráno problémy se zobrazováním stavu obchodování.

Foto: David Ryneš, Novinky

Propad německého indexu DAX

Výrazný propad zaznamenal nejdůležitější německý index DAX, který se obchoduje ve Frankfurtu nad Mohanem. V pátek ráno propadl o 9,9 procenta, na 9232 bodu, ve čtvrtek končil obchodování na 10 257 bodu. Podobně nízko jako v pátek ráno byl naposledy letos v únoru. Během dopoledne se propad zmírnil na 8,2 procenta.

Zásadní propad zažívá pochopitelně britský trh. Index FTSE propadl o osm procent, podle odhadu se hodnota obchodovaných podniků propadla o 100 miliard liber. Velké bankovní domy ztratily čtvrtinu své hodnoty.

Foto: David Ryneš, Novinky

Propad londýnského indexu FTSE

Nikdo nepočítal s tím, že Britové skutečně vystoupí (z EU)," řekl agentuře DPA jeden z obchodníků.

Britská libra se v reakci na výsledek referenda propadla vůči dolaru o deset procent a dostala se na nejnižší úroveň za tři desetiletí. [celá zpráva]

Polská burza se propadla o sedm procent, ztrácely všechny hlavní obchodované tituly. Vídeňská burza ztratila deset procent, pařížská se propadla o 9,3 procenta, během dopoledne propad zmírnila na 7,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám