Hlavní obsah

Unipetrol koupil zpět neratovickou Spolanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrochemická společnost Unipetrol koupila od polské firmy Anwil po deseti letech zpět neratovickou chemičku Spolana, uvedla firma v pátek v tiskové zprávě. Anwil je stejně jako Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen.

Článek

Unipetrol získal 100 procent akciového kapitálu Spolany za jeden milión eur (zhruba 27 miliónů Kč). Převzetí bude Unipetrol financovat z vlastních zdrojů. Transakce by měla být dokončena během týdne, uvedl Unipetrol.

Převzetí Spolany umožní Unipetrolu lépe plánovat a optimalizovat výrobní kapacity, připravit se na plánované spuštění nové polyetylénové jednotky a zvýšit odolnost společnosti vůči vnějším vlivům, uvedla firma.

Transakce je podle ní součástí celkové reorganizace, která souvisí se získáním plné kontroly nad rafinérskými aktivitami v ČR. Projekt konsolidace skupiny už zahrnul firmy Benzina nebo Polymer Institute Brno.

Spolana vyrábí PVC, průmyslová hnojiva, anorganické sloučeniny a jiné chemikálie. Společnost se orientuje především na export svých výrobků a v současnosti zaměstnává přibližně 700 lidí.

Unipetrol prodal Anwilu Spolanu v říjnu 2006 za více než 640 miliónů korun. Pro prodej Spolany se tehdy rozhodl proto, že obory firmy nepatřily mezi jeho hlavní předměty podnikání. Podnik se chtěl zaměřit zejména na provoz rafinerií, petrochemii a maloobchodní prodej pohonných hmot.

Unipetrol se loni přehoupl do rekordního čistého zisku 7,04 miliardy korun z předloňské ztráty 556 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Rafinérie v Kralupech nevyrábí kvůli havárii

Výroba benzínu a nafty v kralupské rafinérii stojí. Kvůli výbuchu na jednom z klíčových zařízení z minulého úterý bylo postupně zastaveno zpracování ropy....

Výběr článků

Načítám