Hlavní obsah

Do sedmi let mají v Německu jezdit vlaky bez strojvedoucích

Nejpozději za sedm let by po vybraných německých železničních tratích mohly jezdit vlaky bez strojvedoucích. V rozhovoru poskytnutém pro páteční vydání listu Frankfurter Allgemeine Zeitung to uvedl šéf německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) Rüdiger Grube. Společnost tím chce zvýšit konkurenceschopnost vůči silniční dopravě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Počítám s tím, že v roce 2021, 2022 nebo 2023 budeme tak daleko, že na části naší sítě budeme moci jezdit plně automatizovaně," uvedl Grube.

"Plně automatizovaná jízda je v komplexním traťovém systému, v němž se pohybují rychlé a pomalé osobní vlaky i nákladní vlaky, sice těžší než v případě metra, je ale možná," dodal.

Vzhledem k pokračující digitalizaci je nutné držet krok s konkurencí, zdůvodnil záměr Grube. První zkoušky plně automatizovaných vlaků už podle něj probíhají v Sasku.

V Česku by podle plánů mělo v budoucnu jezdit metro bez řidiče. Ekonomové upozorňují, že trend k automatizaci sílí v souvislosti se zdražováním pracovní síly a současným zlevňováním a rozvojem potřebných technologií. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám