Hlavní obsah

Rozpočet skončil v květnu v přebytku 22,4 miliardy

Novinky, tov, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek českého státního rozpočtu v květnu klesl na 22,4 miliardy korun z dubnových 30,5 miliardy korun. I tak jde o nejlepší výsledek od roku 1993, kdy vznikla samostatná Česká republika. Ve středu o tom informovalo ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden-květen

Článek

"Máme historicky největší květnový přebytek 22,4 miliardy korun. Máme vybráno za pět měsíců o 23,8 miliardy navíc z daní do veřejných rozpočtů v porovnání s minulým rokem," řekl ve Sněmovně ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ke konci května dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 532,8 miliardy korun a celkové výdaje 510,5 miliardy korun.

Loni ke konci května byl rozpočet ve schodku 22,1 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

„Meziroční růst celkových příjmů o 50 miliard korun, tedy o 10,4 procenta, ovlivnily především daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení, které vykázaly meziroční růst o 31,2 miliardy, tedy o 8,4 procenta. O 21,6 miliardy korun byly vyšší příjmy z rozpočtu EU,” uvedlo ministerstvo.

Schodek by měl být nižší než plán

Inkaso DPH ve výši 94,1 miliardy bylo meziročně vyšší o 4,3 miliardy, tedy o 4,7 procenta.

Největší výdaje rozpočtu tvoří sociální dávky. Ke konci května na nich stát vyplatil 211,2 miliardy, o 9,6 miliardy víc než na konci května 2015. Výdaje na důchody meziročně vzrostly o 8,6 miliardy. V nárůstu se podle ministerstva výrazně projevil únorový jednorázový příspěvek k důchodům ve výši 1200 Kč, což představovalo dohromady zhruba 3,5 miliardy.

„V druhé půlce roku by se měl rozpočet přehoupnout do deficitu. Vyčerpá se totiž efekt přílivu peněz z EU. Schodek na konci roku by však měl být výrazně nižší, než jak rozpočet předpokládá. Očekáváme deficit jen 35 miliard korun oproti 70 miliardám v rozpočtovém plánu,” uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal.

„Výdaje bude držet na uzdě pravděpodobně i problém s posudky EIA (dopad vlivu na životní prostředí), stejně jako jen postupné čerpání peněz z fondů EU v novém programovém období,” dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám