Hlavní obsah

Největší výletní loď světa Harmony of the Seas předali majiteli z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saint-Nazaire (Francie)

Francouzská loděnice ve čtvrtek předala největší výletní loď světa Harmony of the Seas jejímu americkému majiteli, společnosti Royal Carribean Cruises Ltd (RCCL). Obří moderní loď pro až 6360 cestujících a 2100 členů posádky vyrobila na objednávku loděnice STX France v Saint-Nazaire. Informovala o tom agentura AFP.

BEZ KOMENTÁŘE: Největší loď světa - Harmony of the SeasVideo: Royal Caribbean

 
Článek

"Pro nás je to výjimečný den a také loď je výjimečná. Není jen největší, ale také nejvíce ohleduplná (loď) k životnímu prostředí," řekl podle AFP při obřadu Laurent Castaing, ředitel STX. Šéf společnosti RCCL se sídlem v Miami Richard Fain dodal, že jde také o nejdražší výletní loď, jaká kdy byla postavena.

BEZ KOMENTÁŘE: Největší loď světa - Harmony of the Seas

Sedmdesát metrů vysoký kolos o hmotnosti 120 000 tun byl postaven pro rejdařskou společnost ve Spojených státech za asi miliardu eur (přes 27 miliard korun). Šestnáctipodlažní plavidlo je dlouhé 362 metrů, je tedy delší než nejnovější americká letadlová loď USS Gerald R. Ford měřící 337 metrů. Vysoká je 70 metrů. Výtlak má 226 000 tun.

Loď pohání tři hlavní dieselové generátory, každý o výkonu 18 860 kW, a tři menší o výkonu 13 860 kW. K pohybu jsou využity lodní šrouby o průměru šest metrů v natočitelných gondolách. K manévrování další tři boční šrouby.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Harmony of the Seas (Oasis 3) opouští doky Les Chantiers de l'Atlantique ve francouzském přístavu Saint-Nazaire.

Harmony of the Seas má v neděli z místa svého zhotovení vyplout na svou úvodní plavbu do anglického Southamptonu. Poté dopluje do svého dočasného domovského přístavu v katalánské metropoli Barceloně, odkud bude do konce října vyplouvat k týdenním rekreačním plavbám po Středozemním moři. Po jejich ukončení se přesune do Karibiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám