Hlavní obsah

Další tendr na tiskárny je terčem stížnosti, že může být na míru

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další veřejná zakázka na tiskárny a kopírky je terčem stížnosti kvůli rychlosti tisku, respektive první kopie. Jednotlivé značky dělí pouhých pár vteřin. Na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) podle informací Práva zaslal námitky jeden ze světoznámých výrobců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výrobce naznačuje, že tendr na tiskárny, který vyhlásilo Centrum pro regionální rozvoj České republiky, jde v zadávacích podmínkách u požadované rychlosti tisku na ruku konkurenčnímu producentovi.

Jedná se o to samé konsorcium dvou rovněž globálních značek, jež právě „katalogovým“ vteřinovým náskokem v rychlosti tisku vůči ostatním se už před třemi lety snažilo získat zakázku na ministerstvu obrany. Takto nastavený tendr tehdy zastavil ÚOHS a zakázal ministerstvu obrany jakoukoliv smlouvu uzavřít.  Do tendru se tehdy podle ÚOHS přihlásily firmy Konica Minolta a Xerox. [celá zpráva]

Rychlost tisku, jako zásadní parametr zadavatele, a stejné konsorcium mezi soutěžícími firmami, figurovaly rovněž v tendru na tiskárny na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Záleží na objemu dat

„Nezvykle přísnému požadavku na rychlost první kopie (6 sekund barevně /6 sekund černobíle) odpovídá pouze zařízení jedné značky. Uvedený požadavek ale nemá faktický vliv na výkon zařízení. V rámci běžného kancelářského využití je požadavek na tento parametr zcela nesmyslný a pouze účelově diskriminující. Pokud je tištěn soubor například 10 MB pdf., tak vždy se na tisk bude čekat déle než 10 s, u každého výrobce,“ stojí v námitkách jedné z firem na tendr vyhlášený Centrem pro regionální rozvoj.

Výrobce, který se takto cítí z tendru vystrčen pouhou formulací zadávacích podmínek, poukazuje na to, že zařízení, které nabízí, je o více než sto tisíc levnější a má časově méně náročný servis, než u konkurence. Zároveň stěžovatel tvrdí, že v praxi tiskne víceméně stejně rychle, protože má zase jednoduší obrazovku, takže uživatel tisk rychleji zadá.

„Kromě toho, než si obsluha dojde z počítače do tiskárny, tak rozdíl v rychlosti první kopie v řádu vteřin, nehraje roli. Je zvláštní, že již už u více veřejných zadavatelů zakázek se objevuje pořád ten samý parametr, který jde na ruku našim protihráčům, přičemž se domníváme, že některé jiné nabídky mohou být v pozici pouze tzv. křoví,“ namítá jeden z manažerů dotčené značky.

„Obdrželi jsme kopii námitek, jež stěžovatel zasílal zadavateli. Nyní běží lhůta pro vyřízení námitek. Úřad ve správním řízení posuzuje vždy konkrétní okolnosti. Nelze proto na základě zdánlivě obdobného případu předjímat, jak bude případně rozhodnuto, pokud věc dospěje do správního řízení,“ sdělil Právu mluvčí ÚHOS Martin Švanda v reakci na to, že již obdobně nastavený tendr na ministerstvu obrany úřad před lety zastavil.

Skenují a tisknou tisíc stránek denně

„Jedno multifunkční zařízení připadá v průměru na 25 zaměstnanců. Průměrná potřeba tisku přesahuje tisíc stránek denně. K tomu je potřeba připočítat značné skenovací nároky v podobném objemu. Z našeho pohledu je proto parametr rychlosti tisku a skenování zcela zásadní,“ napsal ve vyjádření pro Právo generální ředitel Centra pro regionální rozvoj Zdeněk Vašák.

Podle něho je nezbytné, aby provoz multifunkčních zařízení byl maximálně rychlý. „Proto byly parametry rychlosti nastaveny tak, jak byly nastaveny, přičemž odpovídají zkušenosti se současnými přístroji, jež byly vysoutěženy v minulých letech,“ zdůraznil Vašák.

Podle něho požadované parametry splňuje sedm zařízení od celkem šesti výrobců. „To vyvrací, že by zakázka mohla být šita na míru jednomu výrobci. Byla vypsána v rámci tzv. náhradního plnění. Centrum nesoutěží mezi dodavateli multifunkčních přístrojů, ale mezi firmami, které zaměstnávají v určitém poměru hendikepované zaměstnance, a jsou tedy schopny splnit v rámci své nabídky tzv. náhradní plnění. Je potom samostatným rozhodnutím takovéto firmy, jaký přístroj do své nabídky zařadí,“ dodal Vašák.

Podle něho Centru nebyly známy okolnosti tendru na ministerstvu obrany.  „Již z letmého srovnání je ale patrné, že na rozdíl od ministerstva obrany naše veřejná zakázka obsahuje zcela jasně uvedený počet kusů strojů a tedy celkovou cenu zakázky; nemůže tedy dojít k situaci, kdy by byl vybrán nejlevnější stroj, ale cena zakázky by následně rostla v důsledku navýšení počtu odebraných kusů,“ ujistil Vašák s tím, že centrum počítá s tím, že jeho postup je přezkoumatelný před ÚHOS.

Reklama

Výběr článků

Načítám