Hlavní obsah

Statistici zmapovali, kde v Česku roste nejvíc nových bytů

Za posledních deset let bylo v ČR postaveno 350 tisíc nových bytů. Ve Středočeském kraji vznikla pětina všech staveb a v Praze 18 procent. Vyplývá to ze statistik, které ve zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na třetím místě v počtu bytů postavených v letech 2005 až 2015 je Jihomoravský kraj s 13 procenty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve zmíněných třech regionech byla dohromady dokončena polovina republikového úhrnu bytů za celé období.

"Ve středních Čechách přitom převládá stavba rodinných domů. Naopak v metropoli převažují byty v bytových domech," uvedla vedoucí statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Foto: ČSÚ

Intenzita bytové výstavby v obcích

Největší meziroční nárůst počtu dokončených bytů loni zaznamenali statistici v Karlovarském, Zlínském a Středočeském kraji. Podle odborníků se staví zejména v okolí velkých měst. Kolem hlavního města je to například v obcích Rudná, Odolena Voda, Nupaky, Průhonice, Nehvizdy či Květnice nebo v menších městech jako Milovice, Roztoky či Úvaly.

V zázemí Brna se staví například v Bílovicích nad Svitavou, Modřicích nebo Moravanech. U Plzně jsou to Vejprnice, u Českých Budějovic Litvínovice a Srubec.

Foto: ČSÚ

Vývoj počtu dokončených bytů od roku 1948

"Méně než jeden byt v přepočtu na tisíc obyvatel se v ročním průměru postavil v Děčíně, Mostě, Teplicích, Ústí nad Labem, Frýdku-Místku, Karviné a Havířově. Například v Karviné nebyla dosažena ani hranice poloviny dokončeného bytu na tisíc obyvatel," uvedl ve středu ředitel statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

ČSÚ přinesl také srovnání bytové výstavby od roku 1948, vůbec nejvíc bytů se stavělo v roce 1975, kdy se za jediný rok dokončilo téměř 100 tisíc nových bytů. Toto období je známé populačním boomem generace tzv. Husákových dětí.

Foto: ČSÚ

Historický pohled na vývoj stavebnictví od roku 1948

Loňský rok přinesl českému stavebnictví kladná čísla. Stavební produkce meziročně vzrostla o 7,1 procenta. Motorem stavebnictví byly hlavně dopravní stavby - silnice, železnice a mosty.

"Pomohly tomu veřejné zakázky a dočerpávání prostředků z evropských fondů," uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Vzrostla také orientační hodnota stavebních povolení, počet zahájených i dokončených bytů.

Statistici také zveřejnili graf vývoje stavební produkce od roku 1948, vůbec nejrychlejším tempem stavebnictví rostlo v předkrizovém roce 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám