Hlavní obsah

Lidé sepisují petici proti stavbě čtyřicetimetrové hráze na Berounce

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti plánům Povodí Vltavy na stavbu protipovodňové přehrady na Berounce se zvedla vlna odporu. Organizátoři petice adresované politikům chtějí, aby se od podobných úvah definitivně upustilo. Argumentují tím, že vodní dílo by poničilo jedinečnou přírodní oblast v okolí Křivoklátu, zničilo kulturní památky a dopadlo na turistický ruch.

Povodí Berounky v místech, kde by mohla vzniknout přehrada proti povodnímVideo: Novinky

 
Článek

„V sobotu od 17 hodin bude v Roztokách u Křivoklátu podpisová akce proti záměru postavit tu velkou přehradu na Berounce,“  upozornil Novinky meteorolog a mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Petici autoři zveřejnili také na internetu. Adresují ji zastupitelům, vládě, příslušným ministrům i poslancům.

Státní podnik Povodí Vltavy letos v únoru zveřejnil na svém  webu studii, ve které jsou celkem čtyři varianty umístění přehrady, která by se napouštěla jen při povodních. Jinak by řeka tekla jako obvykle a úpatím hráze by mohli proplouvat i vodáci, tvrdí Povodí. Žádné podobné vodní dílo v Česku dosud neexistuje.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Rozhlédnout se z hradu stojí za to

Kamenitá, zemní, popřípadě betonová hráz o délce nejméně 220 metrů a výšce přibližně 40 metrů by podle plánů mohla vyrůst v místech od Roztok u Křivoklátu po Čertovu skálu nedaleko Nezabudic. Při povodních by mohla zatopit území o délce až 36 kilometrů končící u Liblína, uvádějí autoři petice s odkazem na zveřejněnou studii.

V oblasti plánované zátopy se předpokládá mimo jiné nucené vystěhování přibližně 130 trvalých obyvatel a několikanásobného množství přechodných obyvatel, vyvlastnění a odstranění přibližně 980 staveb, včetně trvale obývaných budov, ale i kulturních památek či pamětihodností, a částečné zatopení území 22 obcí.

Voda by zčásti zatopila i chráněná území  CHKO Křivoklátsko a  národní přírodní rezervace Velká Pleš a Týřov.

Foto: Mapy.cz s použitím Povodí Vltavy

Varianty umístění hráze zvažované protipovodňové přehrady na Berounce

„Realizace záměru by vedla k nevratným zásahům do životů obyvatel, k likvidaci rekreačního a turistického využití Křivoklátska a oblasti horní Berounky, a tím i šancí na jejich hospodářský rozvoj, a konečně i k nezhojitelné ráně na myšlenkovém odkazu spisovatele Oty Pavla,“ píše se v textu petice. Ta vyzývá příslušné organizace a politiky, aby proti možnosti takového záměru vyjádřili nesouhlas.

Středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) již minulý týden prohlásil, že v realizaci projektu není politická vůle a sám také není jeho příznivcem. „Deklaroval jsem, že nepodporuji regulaci systému a okolí řeky Berounky, které má velkou hodnotu tak, jak existuje,“ ujistil Petera.

„Jsme zásadně proti devastaci národního přírodního dědictví. Českou republiku definují historická místa, která dávají naší zemi po staletí jedinečnost. Chceme pro naše děti a další generace zemi plnou tradičních hodnot, na kterých český národ vyrostl. Jsme připraveni aktivně podpořit petici proti výstavbě přehrady na Berounce,“ prohlásil také předseda organizace Patrioti ČR Jiří Vítek.

Stavbu naopak již dříve podpořily některé obce dál po proudu Berounky, které by přehrada chránila před povodněmi. Podporu hrázi již dříve vyjádřila například starostka Srbska nebo starosta Karlštejna. Naopak starostka Zbečna, které by hráz měla také chránit, se vyslovila proti. [celá zpráva]

Anketa

Mělo by Povodí Vltavy definitivně upustit od úvah o protipovodňové přehradě na Berounce?
Ano
71,6 %
Ne
28,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5164 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Hráz na Berounce snad zůstane jen na papíře

Obavy ze stavby přehrady na Berounce vzbuzují aktivity Povodí Vltavy, které na svých stránkách představilo různé varianty hrází, o nichž Právo informovalo....

Výběr článků

Načítám