Hlavní obsah

Státu se nepovedlo prodat miliardové pohledávky za slovenskými ocelárnami

Česká exportní banka (ČEB) zrušila tendr na prodej pohledávek za zkrachovalými východoslovenskými ocelárnami Slovakia Steel Mills (SSM) v hodnotě 4,6 miliardy korun (168 miliónu eur). Šlo už o čtvrtý pokus pohledávku prodat. Banka vyhověla žádosti slovenského konkurzního správce a je připravena vydat mu pokyn k prodeji majetku železáren v rámci konkurzního řízení.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Konkurzní správce doložil, že již eviduje zájemce o koupi majetku společnosti SSM. A rovněž probíhající poptávkové řízení ukázalo, že zájemci o postoupení pohledávek za SSM preferují koupi majetku v rámci konkurzního řízení," uvedl místopředseda představenstva ČEB zodpovědný za správu rizikových pohledávek David Marek.

Podle banky představuje pro potenciální zájemce koupě v konkurzním řízení jednodušší a časově méně náročnou variantu, jak tato aktiva získat. Podle Marka lze prodej pohledávek v rámci konkurzního řízení čekat ještě letos.

ČEB poskytla úvěr na stavbu závodu SSM v roce 2007. Slovakia Steel Mills začala vyrábět sochory a válcované produkty v roce 2011. O rok později však vykázala čistou ztrátu téměř 44 miliónů eur. Potíže ocelárny kulminovaly začátkem srpna 2014, kdy SSM úplně zastavila výrobu. Soud v Košicích loni vyhlásil na firmu konkurz.

Česká exportní banka (ČEB) je součástí systému státní podpory exportu. Českým vývozcům poskytuje finanční produkty a poradenství pro jejich export do rizikovějších teritorií a na nové perspektivní trhy. ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy a EGAP.

Banka se v minulosti několikrát pokoušela pohledávku prodat. V prvním kole výběrového řízení v roce 2014 o odkup projevili zájem mimo jiné skupina J, investiční skupina Arca Capital Pavola Krúpy, továrník Zdeněk Zemek či ukrajinská skupina KVV Group.

Problematické úvěry vyšetřuje policie

ČEB ve třetím čtvrtletí loňského roku evidovala ztrátové pohledávky z nesplácených úvěrů v objemu 19,6 miliardy Kč. Nesplácené pohledávky pocházejí z let 2007 až 2011 z budování skláren, továren a elektráren, kterým posílali stroje a vybavení čeští výrobci. Do dvou let chce banka vyřešit polovinu z nich.

Problematické obchodní případy z tohoto období vyšetřuje policie. [celá zpráva]

ČEB uvádí, že za posledních 12 měsíců se jí na nedobytných pohledávkách podařilo získat přes miliardu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám