Hlavní obsah

České stavebnictví neudrželo loňský růst, v lednu kleslo o 10,4 procenta

• Aktualizováno

Stavební produkce v Česku v lednu meziročně klesla o 10,4 procenta po prosincovém revidovaném růstu o 3,3 procenta. Informoval o tom v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Stavebnictví tak zaznamenalo největší pokles od června 2013. Podepsalo se na tom mimo jiné pozemní stavitelství, kde se produkce snížila o 13,1 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů bylo stavebnictví v prvním měsíci roku nižší o 7,9 procenta. Letošní leden měl proti loňskému o jeden pracovní den méně. Stavebnictví pomáhaly inženýrské stavby, produkce v tomto oboru se na rozdíl od pozemního stavitelství zvýšila o 0,8 procenta.

„Čísla signalizují, že vzestup stavební výroby loni na jaře a začátkem léta byl spíše přechodného rázu. Způsobilo jej dočerpávání prostředků z evropských fondů, které zhusta mířily na projekty v oblasti inženýrského stavitelství. V současné době tento efekt doznívá a ukazuje se, že neposkytl trvalejší růstový impuls stavebnictví jako celku,” řekl ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Staví se více bytů

Letos naopak sektor stavebnictví ohrožují problémy s posuzováním vlivů staveb na životní prostředí, takzvaný proces EIA, který Evropská komise vyžaduje i u důležitých dopravních staveb plánovaných v minulosti. Řada projektů za desítky miliard korun plánovaných na letošní rok tak může nabrat zpoždění. [celá zpráva]

Proti loňskému lednu výrazně vzrostl počet bytů, které se v tomto měsíci začaly stavět - o 35,9 procenta na 1881. Dokončeno jich bylo o 11,8 procenta více než v lednu 2015, tedy 2242.

Úřady vydaly 5325 stavebních povolení, což je meziročně o procento více. Orientační hodnota povolených staveb vzrostla o 45,5 procenta na 18,9 miliardy korun.

Reklama

Související články

Stavebnictví se v listopadu vrátilo k růstu

Stavební produkce v Česku v listopadu meziročně stoupla o 1,5 procenta. Po říjnovém poklesu o 1,3 procenta se tak vrátila k růstu z předchozích měsíců. Táhly...

Stavebnictví loni rostlo o 5,5 procenta

Stavební produkce v Česku loni meziročně stoupla reálně o 5,5 procenta, v prosinci byla vyšší o 3,4 procenta. V obou případech se na růstu podílely zejména...

Výběr článků

Načítám