Hlavní obsah

Americká ropa je nejlevnější za 12 let

Světové ceny ropy pokračovaly v poklesu. Dolů je i nadále tlačily obavy z přetrvávajícího převisu nabídky nad poptávkou a příliš pomalé snižování produkce. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) v závěru obchodování klesla o 4,5 procenta na 26,21 USD. Při prodlouženém obchodování se dostala až na 26,05 dolaru, tak nízko sestoupila poprvé za 12 let.

Foto: Pool, Reuters

Článek

Severomořská ropa Brent se během dne propadla pod hranici 30 dolarů za barel. Obchodování zakončila na ceně 30,06 USD za barel se ztrátou 2,5 procenta.

Poklesu cen nezabránily ani informace zdrojů agentury Reuters, podle nichž se někteří členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snaží dosáhnout s klíčovými nečlenskými producenty ropy dohody o "zmrazení" těžby na současné úrovni.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

S návrhem na dohodu údajně přišel venezuelský ministr ropného průmyslu Eulogio del Pino. "Ministr chce zorganizovat setkání před červnovým zasedáním OPEC, pokud bude dosaženo shody ohledně snížení nebo alespoň zmrazení těžby," řekl zdroj obeznámený se situací.

Ceny se hned tak nezvednou

Americký list The Wall Street Journal později citoval saúdskoarabského ministra energetiky, podle kterého je OPEC připraven spolupracovat ohledně snížení produkce ropy.

Investiční banka Goldman Sachs dnes předpověděla, že ceny ropy zůstanou v prvním pololetí nízko. Zdůvodnila to nadbytečnými dodávkami suroviny na už tak přezásobený trh a zpomalováním růstu čínské ekonomiky.

"Očekáváme, že ceny ropy se dál budou pohybovat mezi 20 a 40 dolary za barel," uvedla banka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám