Hlavní obsah

Cena ropy klesla pod třicet dolarů za barel

– New York

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se v úterý poprvé od prosince 2003 propadla pod hranici 30 dolarů za barel. Ceny tlačí dolů vysoké dodávky suroviny na trh i obavy ohledně vývoje čínské ekonomiky, která je po Spojených státech druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Zásobníky ropy ve Valdezu na Aljašce

Článek

Ceny ropy na světových trzích pokračovaly v úterý v hlubokém propadu, který začal v pondělí. Oba hlavní typy ropy, tedy americká WTI a severomořský Brent poprvé za dvanáct let sestoupily ke 30 dolarům za barel.

Americká WTI sestoupila při sjednávání kontraktů na únor pod třicet dolarů na 29,93 dolaru za barel, což bylo nejníže od prosince 2003. Ztratila přes 3,7 procenta. Cena severomořské ropy Brent klesla na 30,50 dolaru za barel a na chvíli dokonce na 30,34, což je nejméně od dubna 2004, uvedla agentura Bloomberg.

Od začátku roku ceny ropy klesly asi o 20 procent, což analytiky nutí urychleně snižovat cenové předpovědi. Investoři mezitím zvyšují sázky na další pokles cen.

Převis nabídky a hroby pádu k dvaceti dolarům

Navzdory slabé poptávce kvůli přetrvávající nadprodukci a obavy z poklesu zájmu Číny kvůli ekonomickým problémům pokračují vysoké dodávky suroviny na trh. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) opakovaně odmítla podpořit ceny omezením těžby. Navíc se předpokládá, že vývoz ropy z Íránu v letošním roce v důsledku odvolání mezinárodních sankcí výrazně poroste.

Tento týden už snížily odhad vývoje cen ropy na letošní rok velké banky s tím, že cena poklesne o deset až 25 procent, jestliže americký dolar posílí o pět procent. Société Generale snížila odhad budoucí ceny ropy Brent z 53,75 dolarů na 42,50.

Nejpesimističtější je podle agentury Reuters Standard Chartered, která předpověděla, že ceny by mohly spadnout až k deseti dolarům za barel. Propad na úroveň 20 dolarů předpovídají Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup a Bank of America Merrill Lynch.

Cena ropy klesla od července 2014 o sedmdesát procent. V zásobnících je o 120 miliónů barelů ropy více než činí dlouhodobý průměr.

Klesají ale ceny všech surovin, Index 22 hlavních surovin Bloomberg CI je na nejnižší úrovni od roku 1999. „Není tu nic, co by zvedlo ceny, takže se díváme na padající gilotinu,“ uvedl Jason Schenker, předseda nezávislé společnosti Prestige Economics LLC studující trhy včetně komoditního.

Ropné firmy propouštějí a omezují investice

Britská ropná společnost BP podle BBC oznámila, že kvůli klesajícím cenám ropy letos propustí 4000 zaměstnanců, šest set z nich budou těžaři z ropných plošin v Severním moři. Společnost nyní zaměstnává 80 000 lidí, z toho 3000 v Británii. Očekává se, že ale bude v rámci úspor dál propouštět. Firma však nadále míní letos investovat čtyři miliardy dolarů.

Brazilská státní ropná firma Petrobras oznámila, že v příštích čtyřech letech omezí investice do těžby o dalších 25 procent, což přestavuje 32 miliard dolarů. Je to už třetí škrt během půl roku.

Saúdská státní firma Aramco, což je největší producent ropy vůbec, zvažuje dokonce vstup na burzu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám