Hlavní obsah

Kofola vstoupila na pražskou burzu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na burze v Praze se ve středu začalo obchodovat s akciemi nápojářské společnosti Kofola. Ty se dopoledne prodávaly za 519 korun na akcii, a rostou tak o téměř dvě procenta z upisovací ceny 510 korun.

Foto: Kofola

Výrobní linka závodu Kofola

Článek

„Výsledek úpisu je menším zklamáním, protože upisovací cena 510 Kč za kus je v blízkosti spodní hrany zvažovaného pásma 500 až 650 Kč a po úpisu se bude veřejně obchodovat jen 6,7 procenta akcií firmy, přičemž se uvažovalo až o deseti procentech,” řekl Novinkám analytik Komerční banky Josef Němý.

„Na druhou stranu by díky nižší upisovací ceně mohly být akcie Kofoly pro dlouhodobé investory zajímavou investicí. Naše ocenění bylo před úpisem v pásmu 563 až 644 Kč za kus,” dodal Němý.

Nový titul na pražském parketu se obchoduje pod označením Kofola ČS a vývoj akcií je možné sledovat na stránkách burzy. Na nich se u akcií firmy ukazuje růst o 22 procent, ten ale vychází ze srovnání s kurzem 424,30 Kč za akcii z tzv. technického listingu na burze, když se s nimi ještě reálně neobchodovalo.

Celkem byly upsány akcie za 765 miliónů korun, z čehož za 625 miliónů korun prodává své akcie fond Enterprise Investors. Zbytek, tedy 140 miliónů korun je částka, kterou získává z úpisu Kofola pro svou další expanzi.

Stěhování do Ostravy

Kofola letos své sídlo přestěhovala z polského Kutna do Ostravy. K jejím výrobkům vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Chito, Top Topic nebo Citro Cola.

Většinovým vlastníkem Kofoly je společnost KSM Investment, která patří řecké rodině Samarasů, jež značku po roce 1990 oživila.

Reklama

Výběr článků

Načítám