Hlavní obsah

Loajální zákazníci, stabilní útraty. O2 zvýšila zisk

Aktualizováno

Společnost O2 zvýšila do září čistý zisk o 49 procent na 3,73 miliardy korun. Provozní výnosy klesly o 0,3 procenta na 27,7 miliardy korun. Za celý letošní rok operátor očekává provozní zisk EBITDA mezi 9,9 a 10,2 miliardy Kč a čistý zisk mezi 4,85 a 5,2 miliardy Kč. Firma to v pondělí oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Jsem rád, že se loajalita našich zákazníků udržela na historicky nejvyšší úrovni a výše jejich průměrné útraty se stabilizovala, přestože cena mobilního volání na trhu klesla o čtvrtinu. To potvrzuje, že naši zákazníci naší nabídce věří, vidí v ní hodnotu a objednávají si další služby," uvedl generální ředitel O2 Tomáš Budník.

V rámci dividendové politiky zamýšlí představenstvo O2 navrhovat výplatu 90 procent až 110 procent čistého zisku a zároveň nezadlužit společnost nad úroveň 1,5 krát čistý dluh vůči EBITDA.

S ohledem na celoroční výhled čistého zisku i novou dividendovou politiku nabízejí akcie O2 v současné době dividendový výnos ve výši zhruba sedm procent, což je výrazně více než medián dividendového výnosu v zemích střední a východní Evropy a Turecka pro rok 2015.

Odkup akcií

„Kromě výplaty dividendy se vracíme k myšlence odkupu vlastních akcií,” doplnil finanční ředitel Tomáš Kouřil s tím, že odkup by měl být zahájen v lednu a v příštích pěti letech chce firma nakoupit akcie až za osm miliard korun nebo do výše deseti procent celkového počtu kmenových akcií.

V hospodaření za třetí čtvrtletí zůstávají i nadále klíčovou oblastí růstu mobilní data, O2 TV a výsledky dceřiné firmy O2 Slovakia. Celkový počet mobilních zákazníků klesl o tři procenta na 4,91 miliónu, jejich průměrná útrata však roste.

Počet domácností, které využívají digitální televizi O2 TV, se zvýšil o osm procent na 193 000, pevný internet od O2 využívalo k 30. září 796 000 zákazníků. Víc než polovina využívala rychlejší technologii VDSL.

V segmentu pevných linek došlo k meziročnímu poklesu provozních výnosů o sedm procent na 8,56 miliardy Kč. Provozní výnosy v mobilním segmentu zaznamenaly v prvních třech čtvrtletích nárůst o 0,8 procenta na 14,34 miliardy Kč.

Úspěšně i na Slovensku

Celkové výnosy společnosti O2 Slovakia se zvýšily o 12 procent na 179,4 miliónu eur. Provozní zisk EBITDA vzrostl meziročně o 24,5 procenta na 63,8 miliónu eur. Celkový počet zákazníků na Slovensku dosáhl 1,773 miliónu a vykázal tak meziroční růst o osm procent.

Po čtyřech měsících od oddělení správce sítí CETIN je vedení společnosti přesvědčeno, že se nový provozní model stabilizoval a je udržitelný a životaschopný také do budoucna. Majoritním vlastníkem O2 je investiční skupina PPF.

Reklama

Související témata:

Související články

O2 vzrostl zisk o 54 procent

Telekomunikační operátor O2 zvýšil v pololetí čistý zisk o 54 procent na 2,3 miliardy korun. Provozní výnosy klesly o 0,3 procenta na 18,4 miliardy korun....

Opci na Opencard získal operátor O2

Opci na systém Opencard koupil od společnosti eMoneyServices (EMS) mobilní operátor O2. V úterý to oznámila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Operátor...

Výběr článků

Načítám