Hlavní obsah

Řecko bude trápit eurozónu ještě desítky let, řekl finský ministr

Silně zadlužené Řecko bude eurozóně působit problémy ještě desítky let. Uvedl to finský ministr zahraničí Timo Soini. Současně vyzval Mezinárodní měnový fond (MMF) k účasti na novém záchranném programu pro Řecko.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Řecká vlajka u zalidněné pláže na předměstí Atén.

Článek

„Tento problém tu bohužel bude po desetiletí, pokud zůstane eurozóna pohromadě,” řekl Soini v rozhovoru s finskou televizí YLE.

Ministři financí eurozóny v pátek večer schválili nový záchranný program pro Řecko v objemu až 86 miliard eur (2,3 biliónu korun). Účast MMF na tomto programu je však nejistá, protože ji fond podmiňuje zmírněním řecké dluhové zátěže, píše agentura Reuters.

„Snížení hodnoty dluhu je podle mého názoru vyloučeno, Německo je příliš proti tomu,” uvedl Soini. Dodal, že je potřeba jednat o dalších možnostech zmírnění dluhu, například o prodloužení doby splatnosti či o snížení úroků.

Soini je členem vládní nacionalistické Strany Finů, která je známá svým odporem vůči záchranným programům. Finská vládní koalice nicméně minulý týden dohodu o záchranném programu pro Řecko schválila.

„Stále si myslím, že strategie záchranných programů je špatnou strategií,” řekl Soini. „V politice je však zapotřebí dělat nepříjemná rozhodnutí,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám