Hlavní obsah

Penta koupila od Němců vydavatele regionálních Deníků Vltava-Labe-Press

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Investiční skupina Penta koupila 100procentní podíl ve vydavatelství Vltava-Labe-Press. Získala tak největší tuzemské regionální noviny Deník a tiskárny Novotisk. Ve středu podepsala smlouvu s německým koncernem Verlagsgruppe Passau, řekl mluvčí Penty Ivo Mravinac. Smlouva podléhá schválení antimonopolního úřadu.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Sídlo vydavatelství Vltava-Labe-Press v Praze Uhříněvsi.

Článek

Součástí akvizice je také 51procentní podíl ve společnosti Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, Tv magazín a National Geographic Česko, dále 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive.

Cenu transakce firmy nezveřejnily.

"Deníky i ostatní aktiva VLP-group jsou pro nás zajímavou a dlouhodobou investiční příležitostí zejména pro obchodní synergie s našimi firmami orientovanými na koncového zákazníka. Samotnému vydavatelství chceme zajistit finanční stabilitu a rozvoj, který bude sledovat současné moderní trendy. Jasnou prioritou je pak další posilování významu Deníků v regionech," uvedl investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát.

Skupina VLP je po loňské akvizici časopiseckého vydavatelství Sanoma, přejmenovaného na Astrosat Media, druhou nejsilnější vydavatelskou skupinou na tuzemském trhu. V Česku vydává 71 regionálních deníků. V roce 2013 vydavatelství vykázalo ztrátu 61 miliónů korun po ztrátě 22 miliónů v roce 2012. Kvůli úhradě ztráty z minulých let vlastník společnosti rozhodl o snížení základního kapitálu o polovinu na 930 miliónů korun.

Podle informací Novinek se uvažuje o přestěhování vydavatelství Vltava-Labe-Press z Uhříněvsi do nové kancelářské budovy Florentinum, která patří Pentě. Sídlí zde například autorská firma EY a měla by se sem přestěhovat i Hospodářská komora.

Němci se chtějí soustředit na domácí trh

Německý mediální koncern uvedl, že VLP prodal ze strategických důvodů. "Tato transakce nám totiž umožní se více soustředit na německý trh, kde chceme pokračovat v dalším růstu," uvedla v tiskové zprávě generální ředitelka Verlagsgruppe Passau Simone Tucci-Diekmannová.

Pasovské vydavatelství bude nyní rozvíjet své aktivity v Polsku a Německu, kde zůstává zaměstnavatelem 3000 lidí. V Polsku je vlastníkem předního vydavatelství Polska Press, v Německu je vydavatelem periodika Passauer Presse.

Penta začala investovat do médií loni, když na Slovensku koupila společnosti 7 PLUS, Centrum Holdings, Trend Holding a Petit Press.

Společnost Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994 Markem Dospivou a Jaroslavem Haščákem. Působí ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Na český trh vstoupila v roce 2001. Klíčovými investicemi Penty v Česku jsou síť lékáren Dr. Max, sázková společnost Fortuna a Aero Vodochody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám