Hlavní obsah

„Nová Eiffelovka” v Paříži má skleněnou fasádu od české firmy

Novinky, tov

České sklářské řemeslo se stále těší světovému věhlasu. Vnější obal pařížské dominanty Louis Vuitton Foundation, známé jako „Nová Eiffelovka“, spoluvytvořila česká firma Sipral. Druhou metropolí, v níž má unikátní česká technologie najít uplatnění, by mohla být Praha s Květinovým domem na Václavském náměstí.

Foto: Flow East

Budova Louis Vuitton Foundation v Paříži

Článek

Architektonicky i konstrukčně pozoruhodná budova nadace Louis Vuitton  se nachází v centru Paříže a realizace přišla investory v přepočtu na tři a půl miliardy korun. Její architekt Frank Gehry, který je mimo jiné spoluautorem známého Tančícího domu v Praze, se proslavil navrhováním budov ve formě soch.

„Komplikované lichoběžníkové obrysy fasády si vyžádaly, abychom vyvinuli úplně nový fasádní systém, kterým je možné jednotlivé skleněné díly na konstrukci domu připevnit. Novinkou je také dvojité zahnutí jednotlivých skleněných dílů, což způsobuje neobvyklou reflexivnost,“ uvedl Leopold Bareš, ředitel společnosti Sipral.

Foto: Flow East

Firma plánuje použít tuto technologii i na fasádu Květinového domu na Václavském náměstí, o jehož stavbě se ale teprve jedná.

Firma následně plánuje použít tuto technologii ve spolupráci s developerskou společností Flow East i na fasádu Květinového domu v Praze.

„Budova nadace Louis Vuitton je jedním z nejvýznamnějších architektonických počinů naší generace, oslavou špičkového konstruktérství a klasického sochařství, a její fasáda má na tomto úspěchu lví podíl," vysvětlil James Woolf, majitel Flow East, proč si vybral pro realizaci Květinového domu právě tohoto českého dodavatele obvodových plášťů.

Foto: Flow East

Vizualizace podoby Květinového domu na Václavském náměstí v Praze

Stavba s rozpočtem kolem miliardy korun má četné příznivce, ale i silné odpůrce. Loni pražský magistrát zrušil povolení zbourat původní rohový dům č. 47. „O povolení odstranění domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice nebylo podle informací ze stavebního úřadu znovu rozhodnuto,” řekl v pátek mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám