Hlavní obsah

Praha chce smírčí řízení s firmou Křetínského kvůli Pražským službám

Vedení hlavního města Prahy chce zahájit smírčí řízení s odpadovou společností AVE CZ. Spor se povede kvůli narovnání vztahů v rámci Pražských služeb. O zahájení řízení budou příští týden rozhodovat radní.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma AVE CZ je menšinovým akcionářem Pražských služeb, v nichž má město většinu. Obě odpadové firmy se ve městě dělí o lukrativní zakázky na svoz odpadu.

Z materiálu vyplývá, že mezi akcionáři chybí shoda na využití malešické spalovny. Obě strany se navíc přou ohledně Prahou plánovaného vyčlenění části Pražských služeb. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli tomu z podnětu AVE CZ vede správní řízení. Vrchní soud navíc nedávno vydal předběžné opatření, píše se v neveřejném textu.

Praha několik let usilovala o akvizici Pražských služeb, aby mohla prostřednictvím vlastní společnosti sama svážet odpad. Menšinový podíl ale nakonec loni získala firma AVE CZ, která patří do skupiny firem Daniela Křetínského. A zatím se kvůli nesouhlasu AVE CZ nepodařilo ani vyčlenění části firmy, která by mohla bez výběrového řízení svoz zajišťovat.

Politici prodlužují smlouvy bez soutěže

Pražské služby, které předloni měly čistý zisk 66,8 miliónu korun při tržbách 2,9 miliardy korun, se v hlavním městě starají o odvoz odpadu. Před několika lety Praze skončila dlouholetá smlouva, od té doby ji politici několikrát bez výběrového řízení prodloužili. Naposledy dostaly Pražské služby a AVE CZ bez soutěže smlouvy za 1,6 miliardy korun bez DPH.

Nová koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice zároveň připravuje desetiletý tendr za zhruba 13 miliard korun bez DPH, který v lednu prošel zastupitelstvem jen těsně. Náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) pro něj ruku nezdvihl. Opoziční TOP 09 varuje, že město vypsáním tendru znehodnotí vlastní podíl ve firmě a přijde o "zlaté vejce" Pražských služeb - spalovnu v Malešicích. Hodnota spalovny spočívá v tom, že evropské předpisy v Česku od roku 2024 zakážou skládkování odpadu, který se bude moci jen recyklovat nebo pálit. Malešická spalovna je nyní jedna ze tří v Česku.

AVE CZ, která nyní vlastní kolem dvaceti procent akcií, navíc před časem projevila zájem o koupi majority v Pražských službách. Náměstek Stropnický ale nedávno uvedl, že cílem města je nadále akvizice Pražských služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám