Hlavní obsah

Exministr Kuba se chytil ve světě textilu, vyrábí pracovní oděvy

Právo, Vladimír Vácha

Stejně razantně, jako působil v čele ministerstva průmyslu a obchodu, vstoupil Martin Kuba, který po Petru Nečasovi vedl několik měsíců ODS, i do soukromého byznysu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Kuba

Článek

„Po předloňských sněmovních volbách jsem se naplno pustil do podnikání. Nejsem typ, který by čekal na nějakou trafiku nebo laso od nějakého kamaráda. Vždycky jsem byl zvyklý starat se o sebe, rád něco tvořím a řeším problémy. Podnikání mě vždycky bavilo, už před nástupem na ministerstvo jsem v Českých Budějovicích provozoval mimo jiné pekárnu,“ řekl Právu Kuba.

Přestože je původním povoláním lékař, nesměřovaly jeho podnikatelské kroky do zdravotnictví, ale překvapivě do textilního oboru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Téměř devadesát procent naší produkce exportujeme do Německa
Martin Kuba

Spolu se svým dlouholetým spolupracovníkem a společníkem Adamem Kotalíkem se pustili do záchrany strakonické firmy, která vyrábí pracovní oděvy.

„Textilní obor je složité odvětví, to jsem poznal už jako ministr. Ale jinak je to podnikání jako každé jiné. Musíte mít kvalitní produkt a umět ho prodat.

Reorganizovali a zefektivnili jsme výrobu, zvýšili jsme její výkon a podařilo se nám přesvědčit tradiční odběratele, že výroba bude fungovat jako dřív,“ popsal Kuba první rok práce.

Župany nové generace

Dnes ve strakonickém Fiantexu pracuje na třicet žen a další dvě dílny fungují v Českých Budějovicích a ve Lhenicích. „Cením si toho, že se nám podařilo udržet pracovní místa ve Strakonicích a ještě nějaká přidat v dalších dílnách. Téměř devadesát procent naší produkce exportujeme do Německa, kde je enormní tlak na kvalitu, a zatím jsou odběratelé spokojeni,“ dodal Kuba.

Díky úspěšné záchraně jedné firmy se Kubova textilní skupina brzy rozrostla o další společnost. „Bylo to spíše dílem náhody. Přes společného známého nás oslovil pan Šrajer, majitel firmy Texsr, který vzhledem ke svému věku chtěl již podnikání opustit, s nabídkou, jestli bychom nechtěli pokračovat v tom, co on vybudoval. Firma se věnuje produkci hotelového textilu, což nám docela dobře zapadlo do obchodního plánu,“ popsal Kuba.

Chceme, aby zákazník dostal zboží z kvalitního materiálu a dobře ušité
Martin Kuba

Společnost Texsr je držitelem patentu na látku Prowell, z níž vyrábí funkční župany nové generace. „Jde o unikátní látku, která dokáže velmi rychle odvést vodu z pokožky do vrchní vrstvy županu, takže člověk je neustále v suchu a v teple,“ vysvětlil spolumajitel Texsru Kotalík.

Ve spolupráci s píseckým Jitexem vyvíjejí pleteninu s podobnými vlastnosti, která by použití prowellu výrazně rozšířila a jako funkční materiál by byla dobře využitelná například ve sportu.

„Rozhodně nechceme jít cestou výroby laciného zboží na úkor kvality. Chceme, aby zákazník dostal zboží z kvalitního materiálu a dobře ušité. To zahraniční zákazníci, dnes už nejen v Německu, ale třeba i v Itálii, oceňují,“ podotkl finanční ředitel Petr Maroš.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil na snímku z října 2013 ještě jako člen vedení ODS.

Texsr velmi úzce spolupracuje s předním českým módním salónem, který navrhoval kolekci pro českou výpravu na olympiádu 2012 v Londýně, kde se proslavil holínkami.

S E. Daniely jedou do Milána

„Společně s E. Daniely jsme uspěli v soutěži o návrhy na kostýmy hostesek v českém pavilónu na EXPO 2015 v Miláně, které bude zahájeno 1. května. Z toho máme opravdu radost, je to hodně prestižní věc,“ je spokojen Kuba.

Jeho slova potvrzují i Eva ­Janoušková a Eva Flejšarová z E. Daniely. „Jsem vždycky ráda, když do branže vstoupí někdo nový, kdo přináší nové podněty, nápady a energii. Myslím, že naše spolupráce se bude i nadále rozvíjet. Ten materiál je hodně zajímavý a velmi dobře si umíme představit jeho využití v praxi,“ řekla Janoušková.

Dát práci a uživit každý měsíc téměř sedmdesát lidí dá strašnou spoustu práce, ale ta mě baví

Na politiku ale Kuba úplně nezanevřel. Zůstal šéfem jihočeského regionálního sdružení ODS a členem výkonné rady. Na rozdíl od podnikání mu ale politika už tolik radosti nedělá.

„Mám na současný vývoj v naší společnosti svůj, a přiznám se, že trochu pesimistický, pohled. Vnímání politiky společností i médii se strašně posunulo. Ještě před pár lety by bylo absolutně nemyslitelné, aby ministr financí byl zároveň majitelem firem, které čerpají peníze z dotací. To by společnost ani mediální fronta nedopustily,“ tvrdí Kuba.

„Najednou to nevadí a naopak je to nejpopulárnější politik. ODS musí obstát v čase, nepůjde to vyřešit během pár týdnů, jak si někdo pořád ještě myslí,“ dodal. Podnikání mu přináší mnohem větší uspokojení.

„Dát práci a uživit každý měsíc téměř sedmdesát lidí dá strašnou spoustu práce, ale ta mě baví a naplňuje. A často si s hořkým úsměvem říkám, jak by taková zkušenost prospěla některým politikům, kteří v nejrůznějších funkcích podivně přežívají už pěknou řádku let, nikdy nic pořádného vlastně nedělali a živíme je my ze svých daní,“ zamýšlí se bývalý ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám