Hlavní obsah

Prodejci pyrotechniky čekají žně

Právo, Radek Plavecký, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádný nával čekají v těchto dnech prodejci zábavní pyrotechniky. V předvánočním období sice už lidé chodili petardy a dělbuchy nakupovat, ale zatím to nebyla z pohledu ­tržeb ta hlavní vlna zájmu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prodej pyrotechniky v OC Nový Smíchov. Ilustrační foto.

Článek

„Před Vánoci si chodí zákazníci hlavně pro prskavky a menší petardy, a jinak spíš okukovali, co by se dalo pořídit. Teprve před Silvestrem výrazně vzroste zájem,“ říkal po vánočních svátcích prodejce v Mladé Boleslavi. Podobnou zkušenost měl i prodavač v centru Prahy nebo ve stánku s pyrotechnikou v Příbrami.

„Teď jsou ještě tři pracovní dny a lidi vždycky všechno nechávají na poslední chvíli. Před vánočními svátky už trochu nakupovali, asi když chtěli dát petardy jako dárek, ale největší prodej přijde určitě v těchto dnech,“ řekl mladý prodejce z Příbrami.

Kromě zákazníků vyrážejí do prodejen za zábavní pyrotechnikou i kontroloři České obchodní inspekce (ČOI). „Při kontrolách se zaměřujeme především na dodržování podmínek nakládání s pyrotechnickými výrobky, zejména tak, aby se minimalizovalo riziko ohrožení života, zdraví, majetku nebo životního prostředí. Kontrolujeme dodržování podmínek skladování a prodeje pyrotechnických výrobků,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröh­lich.

Od počátku prosince do období před vánočními svátky provedla inspekce kolem padesáti kontrol a téměř v polovině zjistila nějaké nedostatky.

„Z tohoto počtu byly jen dva nedostatky přímo týkající se samotné pyrotechniky, ostatní byly chyby při nesprávném účtování,“ dodal Fröhlich.

Podle kategorií se smí pyrotechnika prodávat zájemcům minimálně od 15 let, ale většinou jen dospělým.

Navíc silnější výbušniny se nesmějí prodávat ve stáncích, ale jen v kamenných obchodech, nebo se nesmějí volně prodávat vůbec a takřka jako vojenský arzenál by měly být pod zámkem. „Kontroly samozřejmě stále pokračují i v těchto dnech,“ upozornil Fröhlich.

Odpalovat podle návodu

Pokud bude každý se zábavní pyrotechnikou zacházet tak, jak má, nemělo by se nikomu nic špatného o silvestrovském veselí přihodit, tvrdil mladý prodavač v královopolské tržnici v Brně. Zdůraznil, že vzhledem k důsledným kontrolám České obchodní inspekce by si jen pošetilec dovolil prodávat nevyhovující a neschválené výrobky tohoto sortimentu.

„Na každém balíčku rachejtlí či prskavek máme český návod. Pokud přijdou hodně mladí zájemci, vždycky je upozorním na nebezpečí a řeknu, jak s tím zacházet,“ řekl Právu prodavač.

Nabídka zábavní pyrotechniky je široká. Také na internetu lze najít desítky nabídek. Existují firmy nabízející dokonce tzv. sestavený ohňostroj, který připravuje licencovaný odpalovač.

Podle prodejců mají lidé velký zájem o sety rachejtlí a světlic a také o snadno ovladatelné baterie a fontány s jednou zápalnou šňůrou. „Hlavně rodiče s dětmi si vybírají tyto baterie kvůli snadnému zapálení. Stačí je postavit na zem, zapálit a jít kousek dál,“ podělil se o své zkušenosti stánkař v Příbrami.

Reklama

Výběr článků

Načítám