Hlavní obsah

Lidé budou mít větší vliv na povolování staveb, Sněmovna schválila novelu EIA

Posílit vliv veřejnosti na povolování staveb kvůli EU má novela o posuzování vlivů na životní prostředí známá jako EIA. V pátek ji schválila Sněmovna. Přijetí je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nutné kvůli tomu, že bez změny pravidel hrozí problémy s čerpáním evropských dotací. Normu nyní projedná Senát.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ekologové přijetí novely zákona o EIA, kterou v pátek schválili poslanci, vítají, podnikatelé a stavaři varují před dopady na stavebnictví. Vadí jim hlavně odkladný účinek žalob, který prý může zcela ochromit hlavně infrastrukturní stavby.

Poslanci například ze 60 na 45 dní zkrátili lhůtu pro zjišťovací řízení, ve kterém úřady posuzují, zda má plánovaná stavba významný vliv na životní prostředí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobně soudy by měly následně o případných žalobách proti povolovacímu řízení vynést verdikt do 90, nikoli do 150 dnů.

Předmětem sporu bylo ustanovení, podle něhož by už samotné podání žaloby mělo mít automaticky odkladný účinek na výkon rozhodnutí. Sněmovna určila, že o odkladu budou rozhodovat soudy.

To ale kritizují stavaři. "Problém takzvané dotčené veřejnosti je čirý populismus. V každé fázi výstavby bude odkladný účinek, což znamená, že kdokoliv do toho bude moct v jakékoliv fázi výstavby 'hodit vidle'. Povede to k tomu, že se nebude vůbec stavět," reagoval na schválení novely prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Dosud o případném pozastavení stavby do definitivního rozhodnutí o sporu musí rozhodnout takzvaným předběžným opatřením.

Ze 100 na 500 parkovacích míst také Sněmovna upravila limit pro zjišťovací řízení pro výstavbu parkoviště. Stejně tak by neměly podléhat řízení všechny záměry rozvoje měst, ale jen ty s rozlohou nad pět hektarů. To odpovídá například zástavbě 50 rodinných domů s rozlohou pozemku 1000 metrů čtverečních.

Podmínka pro čerpání dotací

Ještě ostřejší slova než Matyáš volila stínová ministryně životního prostředí Kateřina Konečná (KSČM), podle které novela poškozuje ČR.

"Ukázalo se, že vláda je zcela ve vleku úředníků Evropské komise, kteří po České republice požadují ustanovení, která nemají oporu v žádné evropské legislativě. V přijaté verzi návrhu zákona jsou protizákonná retroaktivní ustanovení a popření svobodného práva soudu rozhodovat o odkladném účinku žaloby. V důsledku tohoto budou dále zpomaleny až zastaveny důležité infrastrukturní stavby, jako obchvaty měst, na které občané čekají," prohlásila Konečná a vyzvala senátory, aby projevili svobodnou vůli a normu zamítli.

Odkladný účinek a žalobní legitimaci iniciativ kritizovala i Hospodářská komora ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Průmysl a stavebnictví v říjnu zpomalily

Průmyslová výroba, která je tahounem letošního ekonomického růstu Česka, v říjnu zpomalila růst na 3,2 procenta. Výsledky v pondělí zveřejnil Český statistický...

Výběr článků

Načítám