Hlavní obsah

Budvar uhájil ochrannou známku v Norsku

Právo, ch

Budějovický Budvar uhájil ochrannou známku v Norsku. Zapsání do norského registru ochranných známek bránily od prosince 1993 námitky nadnárodní společnosti Anheuser-Busch InBev (ABI).

Foto: Milan Malíček, Právo

Plechovky Budvaru v obchodě.

Článek

„Odvolací rada norského Úřadu průmyslového vlastnictví – Klagenemnda for industrielle rettigheter – v říjnu odvolání ABI definitivně zamítla a umožnila registraci přihlášky Budějovického Budvaru. Odmítla argumentaci ABI o zlé víře Budějovického Budvaru při podávání přihlášek ochranných známek a naopak zdůraznila, že Budějovický Budvar používá předmětné označení již velmi dlouho a v jeho jednání nenašla nic závadného,“ shrnul Právu rozhodnutí norského úřadu Lukáš Lorenc, společník advokátní kanceláře Čermák a spol., která Budějovický Budvar ve sporu zastupovala.

Proti rozhodnutí odvolací rady neexistuje opravný prostředek. Budějovický Budvar tak může v Norsku i nadále prodávat pivo pod značkou Budweiser Budvar.

„Po dlouhých 21 letech jsme získali právní jistotu, která přispěje k rozvoji našich obchodních aktivit v Norsku. Rozhodnutí navíc poskytuje důležitou argumentaci, kterou můžeme využít i ve známkoprávních sporech v dalších zemích,“ upřesnila právnička Budějovického Budvaru Veronika Sporová.

Mluvčí pivovaru Petr Samec v této souvislosti připomněl, že soudní spory o značku Budweiser probíhají již od roku 1907. Celkově je v nich úspěšnější Budějovický Budvar, který zvítězil asi v 70 procentech případů. V letech 2000–2013 bylo definitivně ukončeno 184 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 125 případů a 10 sporů skončilo smírem nebo remízou.

Reklama

Související témata:

Související články

Krize je pryč, točená piva zdražují

Lídr tuzemského pivního trhu, skupina Plzeňského Prazdroje, zvýšil od začátku listopadu trochu překvapivě ceny svých čepovaných (sudových i tankových) piv...

Výběr článků

Načítám