Hlavní obsah

Nový šéf drah rozumí víc nákladní dopravě

Novinky, Tomáš Volf

Dozorčí rada Českých drah v pondělí odvolala předsedu představenstva Českých drah Daniela Kurucze. Na jeho místo byl zvolen dosavadní člen představenstva odpovědný za ekonomiku a finance, čtyřiačtyřicetiletý Pavel Krtek. Letos již třetí šéf Českých drah je ve firmě krátce. Předtím pracoval v nákladní železniční dopravě AWT nebo Unipetrolu. Ještě na jaře přiznával, že s osobní dopravou potřebuje poradit.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Nový šéf ČD Pavel Krtek

Článek

Ktek se členem představenstva ČD stal letos v únoru, od března pak byl náměstkem generálního ředitele pro ekonomiku a techniku.

Od roku 2010 pracoval Pavel Krtek ve společnosti AWT (dříve OKD Doprava), kterou spoluvlastní miliardář Zdeněk Bakala. Vozí především uhlí nebo ocel, ale dosáhla také na zakázku přepravy škodovek do Polska.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zkušení to vysvětlí

„Vozit komodity je vždy jednodušší než vozit lidi. Obchodní model osobní dopravy musím pochopit co nejrychleji a naštěstí pro mne je v ČD řada zkušených kolegů, kteří mi umějí složité věci jednoduše vysvětlit,“ řekl Krtek v dubnovém na webu ČD Železničář krátce po svém zvolení do představenstva. Železničář jej označil za „zcela novou tvář“ ve vrcholovém vedení Českých drah.

Předtím Krtek osm let pracoval v Unipetrolu, kde byl ředitelem divize železniční dopravy nebo jako finanční ředitel rafinerie Paramo v Pardubicích. Kariéru začínal u výrobce cementu Lafarge. Je absolventem ČVUT a francouzské technické univerzity École Central v Paříži.

"Nemá před sebou snadné úkoly a já osobně budu jeho kroky pečlivě sledovat a zároveň na něho klást vysoké požadavky, které povedou nejen k ekonomické stabilizaci ČD, ale zároveň k jejich budoucímu rozvoji na pozici největšího tuzemského dopravce," uvedl  ministr dopravy Antonín Prachař.

Přehled generálních ředitelů Českých drah
Dalibor Zelený, leden 2003 - březen 2003
Petr Kousal, březen 2003 - květen 2005
Josef Bazala, květen 2005 - leden 2008
Petr Žaluda, únor 2008 - červenec 2013
Dalibor Zelený, červenec 2013 - únor 2014
Daniel Kurucz, únor 2014 - listopad 2014
Pavel Krtek, od listopadu 2014

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf Českých drah Daniel Kurucz skončil

Dozorčí rada Českých drah odvolala v pondělí předsedu představenstva ČD Daniela Kurucze. Dráhy vedl od února. Informoval o tom mluvčí ČD Radek Joklík. Na...

Výběr článků

Načítám