Hlavní obsah

Státní dluh se od vzniku Česka zdesetinásobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní dluh se za dobu existence České republiky zdesetinásobil na astronomickou sumu 1,68 biliónu korun ke konci roku 2013. Nejvíce vzrostl dluh a to o více než 168 miliard korun v roce 2012, tehdy vedl zemi premiér Petr Nečas (ODS). Biliónovou hranici dluh překonal už v roce 2009 za ministerského předsedy Mirka Topolánka (ODS).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Až do roku 2000 se přitom držel pod 300miliardovou hranicí a dokonce v letech 1994 a 1995, kdy byl ministerským předsedou Václav Klaus dluh dokonce klesal. Výrazný nárůst zadlužení začal až s novým tisíciletím, vyplývá z údajů ministerstva financí a Českého statistického úřadu.

"Výrazně zrychlení růstu zadlužení přinesly až vysoké rozpočtové schodky v prvních letech předchozí dekády. Nejdříve k tomu přispívala příliš štědrá fiskální politika vlád, v závěru dekády potom schodky zvýšila recese ekonomiky po globální finanční krizi," upozornil hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Ve srovnání s Evropou to není zlé

Ve srovnání se zeměmi Evropské unie jsme na tom ale pořád ještě dobře. V poměru k hrubému domácímu produktu je ovšem podle hlavního ekonoma skupiny Roklen Lukáše Kovandy veřejné zadlužení ČR, jehož podstatnou složkou je právě státní dluh, v kontextu zemí Evropské unie zřetelně podprůměrné.

"V daném ukazateli (jehož hodnota činila v roce 2013 v Česku celkem  46 procent) jsme na tom dokonce lépe než země jako Německo, Rakousko, Finsko či Nizozemsko, o takzvaných periferních státech eurozóny ani nemluvě," uvedl.  Česko má přitom i nižší veřejné zadlužení v poměru HDP než Slovensko.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám