Hlavní obsah

Černé kladivo pro zloděje po telefonu i chemický dort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anketa Černá kladiva, kterou pořádá spotřebitelský pořad A DOST!, zná své vítěze. Anticeny si odnesly firmy Maghera Royal, Ahold a Smetanová cukrárna, informovali pořadatelé ankety. O výsledcích rozhodovali diváci hlasováním v internetové anketě.

Výsledky ankety Černá kladivaVideo: Stream.cz

 
Článek

Do ankety Černá kladiva bylo nominováno devět příběhů, se kterými se mohli diváci pořadu A DOST! internetové televize Stream.cz seznámit v minulém roce.

Bezkonkurenčním vítězem se stala firma Maghera Royal za nabízení podvodných půjček po telefonu.

Taktikou firmy je všemožně prodlužovat drahý telefonní hovor, za který pak pošlou žadateli o půjčku vysoký účet. Pana Jaroslava tak přišly opakované hovory, přepojování a nucené opakování informací na téměř 32 tisíc korun. Na začátku ho firma ubezpečila, že poplatky za hovor dostane zpět při předávání půjčky.

Na druhém místě se umístila společnost Ahold provozující síť supermarketů Albert. Její Albert Quality rostlinný tuk na smažení a fritování obsahuje více než 28 gramů nebezpečných transmastných kyselin na 100 gramů výrobku. To je více než desetinásobek množství, které je povoleno v některých evropských zemích.

Třetí místo obsadila firma Smetanová cukrárna za své chemické dorty, především za patrový pařížský dort, který obsahoval třiadvacet „éček“ včetně nebezpečných azobarviv.

Okradení lidé by měli získat část peněz zpátky

Výsledky anticen Černá kladiva přinesly podle organizátorů i reálný efekt. Firma Dial Telecom, jeden z agregátorů, který je zapojen do kauz půjček po telefonu inkasováním za pronájem telefonních čísel, přislíbila, že okradeným lidem část peněz vrátí.

Mobilní operátoři prozatím alespoň zareagovali odpojením kritických linek krátce po odvysílání reportáží o podvodných praktikách a změnou svého kodexu, která linky nabízející půjčky zakázala.

Smetanová cukrárna oznámila, že ze svých výrobků již odstranila ty největší škodliviny – ozdoby dortů s azobarvivy. Také firma Ahold přislíbila, že zjedná nápravu.

V anketě hlasovalo celkem 19 006 diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám