Hlavní obsah

V Praze se rozhořela benzínová cenová válka

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

V hlavním městě se dá u čerpacích stanic velkých společností, jako jsou Shell, OMV nebo Benzina, pořídit litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 za solidních 34,90 Kč. Podle zdroje Novinek, který si nepřál být jmenován, jde o tvrdý konkurenční boj. Profitovat z něj může jedině zákazník.

Některé čerpací stanice zlevnily benzin Natural 95Video: Novinky

 
Článek

Natural 95 je tak v Praze u benzínek těchto společností výrazně levnější než nafta – rozdíl činí i několik korun. Tříkorunový rozdíl zaznamenaly Novinky u jedné z pražských benzínek OMV, podobný stav byl i u Shellu.

Foto: Novinky

Některé čerpací stanice zlevnily benzin Natural 95

Podle údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje, byla v neděli cena Naturalu 95 v Praze průměrných 35,59 Kč/l, nafta pak vyšla na 36,85 Kč/l.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Benzínka OMV na 189. kilometru směrem na Prahu

Novinky se obrátily s dotazem na mluvčí jednotlivých velkých hráčů na trhu s benzínem a naftou. Odpovědi buď nedorazily, nebo mluvčí nechtěli situaci jakkoli komentovat.

„Shell nikdy svou cenovou politiku nekomentuje,“ sdělil Novinkám mluvčí Shellu v ČR Petr Šindler s tím, že to platí i pro stávající situaci.

Pro dokreslení situace – například u jedné z brněnských čerpacích stanic Shell stál litr Naturalu 95 proti Praze o korunu víc, konkrétně 35,90 Kč.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jedna z brněnských benzínek společnosti Shell

V souvislosti s napjatou situací na Krymu mezi Ruskem a Ukrajinou se však dá do budoucna předpokládat u tuzemských čerpacích stanic nárůst cen pohonných hmot. [celá zpráva]

Česká republika zažila cenovou válku benzínových pump na podzim roku 2004. Síť OMV tehdy skokově snížila ceny až o tři koruny. Zdůvodnila to tehdy tím, že zkusí prodat více pohonných hmot za nižší marže. Cenu tehdy srazila ze zhruba 27 korun. Konkurence musela na snížení ceny reagovat a ceny šly v průměru dolů.

Ceny síť snížila především v hlavním městě, a v Praze tak byl zcela nezvykle několik týdnů nejlevnější benzín v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám