Hlavní obsah

Kvůli přehradě a protipovodňovým opatřením se na Bruntálsku demolují domy

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od loňského podzimu již zboural státní podnik Povodí Odry, který má na starost vybudování přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku, pět objektů a letos bude v demolicích budov pokračovat. A to nejen v Nových Heřminovech, ale také v nedalekém Zátoru.

Foto: Pavel Karban, Právo

Nové Heřminovy

Článek

Navíc podnik v lednu vypsal výběrové řízení na tvůrce projektu nádrže pro územní řízení. Právu to sdělil obchodní ředitel Povodí Odry Čestmír Vlček. Vznik přehrady však dlouhé roky blokuje vedení Nových Heřminov.

„Vloni jsme v Nových Heřminovech zbourali pět objektů: jeden okál, pak vepřín, ke kterému byl přistavěn i rodinný domek se stodolou, a také naproti stojící dvojdomek. Stavební úřad nám navíc vydal povolení na bourání šestého domku a v dalších demolicích se letos bude pokračovat,“ uvedl Vlček s tím, že Povodí Odry vyhlásilo v lednu výběrové řízení na projektanta nádrže v Nových Heřminovech a na související projekty protipovodňové ochrany této obce.

„Při zdárném ukončení výběrového řízení budou vlastní projekční práce zahájeny ještě během letošního léta a dokončeny na podzim roku 2015,“ upřesnil Vlček.

V Zátoru půjde k zemi pět domů

Státní podnik Povodí Odry, který má vybudování přehrady a dalších protipovodňových opatření na řece Opavě na starost, již v Nových Heřminovech vykoupil přes 90 procent potřebných nemovitostí. Demolovat se bude také v obci Zátor.

„Kvůli protipovodňovým opatřením dojde v Zátoru k likvidaci několika staveb, z nichž pět je obytných. Lidé si staví nové domy nebo si kupují byty v Zátoru či v nedalekém Krnově,“ sdělila zátorská starostka Salome Sýková s tím, že s výstavbou přehrady by se už opravdu mělo začít.

„Přeji si, aby mohli Heřminovští na základě nového referenda projevit svůj názor,“ dodala Sýková.

O novém referendu rozhodne krajský soud

Upozornila tak na problém s referendem v Nových Heřminovech, kde žije 284 lidí, z nichž 219 může volit. Opakované referendum kvůli přehradě chce v petici, která přišla na obec, zhruba 70 lidí. Vedení obce však v návrhu žádosti o referendum nalezlo chyby.

S nimi však navrhovatelé nesouhlasí, a proto se obrátili na Krajský soud v Ostravě, aby ve věci rozhodl. V tom prvním referendu se lidé v Nových Heřminovech vyjádřili proti vzniku nádrže. To prý podle navrhovatelů nového referenda už teď zcela neplatí.

Stavba přehrady má stát témě osm miliard korun a vyžádá si celkem zbourání 54 domů. O výstavbě nádrže se jedná již několik desítek let. Aktuální se stala opět po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám