Hlavní obsah

Česká firma vyfasovala v Bulharsku téměř čtyřmiliónovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia
Aktualizováno

Česká energetická společnost Energo-Pro dostala od bulharského antimonopolního úřadu pokutu ve výši 266 040 leva, což v přepočtu dělá zhruba 3,74 miliónu korun. Důvodem je zneužívání dominantního postavení na trhu, informovala bulharská média. Podobné pokuty od Komise na ochranu hospodářské soutěže (KZK) dostala společnost loni dvě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Společnost Energo-Pro je přesvědčená, že pokuta byla udělena v rozporu s bulharskými předpisy a podá proti ní žalobu ke správnímu soudu, sdělil člen představenstva Jiří Krušina.

„Jedná se o pokutu za opožděné připojení jedné fotovoltaické elektrárny. Tato záležitost nesouvisí s činností Energo-Pro. Bylo to ještě za předchozího vlastníka, společnosti E.ON, ale z dokladů, které máme k dispozici, vyplývá, že postupoval správně. My jsme pokutu dostali jako právní nástupce," vysvětlil Krušina.

Podle webu informační agentury porušila Energo-Pro předpisy zpomalením procesu připojování výrobce energie z obnovitelných zdrojů do energetické soustavy. Tento postup může podle komise znemožnit, omezit nebo narušit hospodářskou soutěž na trhu s výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů, a může tedy mít dopad na zájmy spotřebitelů.

Společnosti v hledáčku kvůli fakturám

Komise zahájila řízení na žádost společnosti V2M, která vlastní fotovoltaickou elektrárnu v oblasti Dobrič na severovýchodě Bulharska, kde Energo-Pro působí. Vyšetřování potvrdilo, že otálení s připojením elektrárny do energetické soustavy bránilo společnosti V2M v podnikání.

Bulharské úřady zaměřily větší pozornost na české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouskou EVN počátkem loňského roku kvůli vysokým fakturám, jež vyvolaly masové protesty Bulharů. Ceny za proud se tehdy zvýšily kvůli delšímu zúčtovacímu období, které se navíc překrývalo s chladnější zimou. Regulační úřad poté v únoru spustil proces, který mohl vést k odebrání licence ČEZ, ale v listopadu bylo řízení zastaveno.

Nicméně kvůli stížnostem bulharských zákazníků na podle nich drahou energii regulační úřad od začátku letošního roku opět snížil ceny elektrické energie pro domácnosti i průmyslové odběratele. Zároveň v bulharských odbočkách zmíněných třech zahraničních společností zahájil kontroly. ČEZ již dříve uvedl, že se proti rozhodnutí snížit ceny bude bránit soudní cestou. Loni úřad k podobné zlevnění elektřiny provedl dvakrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám