Hlavní obsah

E.ON ČR zlevní elektřinu o 10,5 procenta, s cenou plynu nepohne

České Budějovice

Energetická skupina E.ON ČR, která působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, snížila cenu elektřiny pro rok 2014 o 10,5 procenta. Ceny zemního plynu od 1. ledna zůstávají stejné, sdělil mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rodina, která má malou spotřebu elektřiny za rok, ušetří kolem 1000 až 1200 korun. Domácnosti, které elektřinou i vytápí, ušetří okolo 4000 korun. Domácnosti, které topí plynem, si nepatrně připlatí, zhruba 450 korun za rok,“ upřesnil mluvčí.

Cena elektřiny se skládá z ceny za vyrobenou elektřinu, z poplatků za přepravu a distribuci i za související systémové služby. Kromě plateb za vyrobenou nebo též silovou elektřinu podléhají všechny složky rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ). [celá zpráva]

Ten minulý týden oznámil, že cena elektřiny pro domácnosti příští rok zlevní v průměru o 10,9 procenta. Regulovaná složka ceny plynu pro domácnosti se průměrně sníží o 5,19 procenta.

Největší pokles cen elektřiny pro domácnosti ERÚ očekává u firmy ČEZ, a to o 12 procent. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 9,5 procenta. Alternativní dodavatel energií Bohemia Energy sníží v roce 2014 ceny silové elektřiny pro domácnosti až o 19 procent. U skupiny RWE, která je v tuzemsku alternativním dodavatelem elektřiny, nynější klienti získají podle typu tarifu automaticky slevu až 20 procent, noví klienti až 23 procent. Společnost Centropol Energy sníží v roce 2014 ceny silové elektřiny až o 18 procent.

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem asi 15 miliónů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje elektřinou v jižních Čechách a na jižní Moravě 1,2 miliónu zákazníků, má tak podíl na trhu 20 procent. V oblasti plynu disponuje více než 4000 kilometrů dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem je v ČR asi 5,5 procenta. Podle Sbírky listin společnosti E.ON ČR loni meziročně klesl zisk o 608 miliónů korun na 536,8 miliónu korun. Tržby se snížily o 519 miliónů na osm miliard korun. Počet zaměstnanců se nezměnil, firma zaměstnávala 1560 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám