Hlavní obsah

Rozinky z Turecka a Argentiny obsahovaly plísňový jed

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

V rozinkách dvou značek z celkem 24 testovaných vzorků prodávaných v tuzemských obchodech zjistil spotřebitelský časopis dTest více než dvojnásobné překročení unijního limitu pro plísňový jed ochratoxin A. Nevyhovující rozinky pocházely z Turecka a z Argentiny.

Foto: Profimedia.cz

Rozinky

Článek

Rozinky s názvem Sultaninen Suntree z Turecka dovezla do Česka německá firma Heinrich Brüning. V kilogramu těchto rozinek bylo 28,49 mikrogramu ochratoxinu A, což je takřka trojnásobek unijního limitu, který činí 10 mikrogramů/kg.

Druhým nevyhovujícím byl výrobek Rozinky obří Nature park z Argentiny od distributora K-SERVIS PRAHA a.s., Rudná u Prahy. Ochratoxinu A v nich bylo 23,59 mikrogramu na kilogram rozinek, což znamená více než dvojnásobné překročení limitu.

„Ochratoxin A je termostabilní, to znamená, že ho nelze zničit ani tepelnou úpravou při vaření či pečení,“ uvedl redaktor dTestu Váslav Beneš. Lékaři dávají ochratoxin A do souvislosti s nádory ledvin a varlat. Záludnost ochratoxinu A spočívá v tom, že ho produkuje plíseň, která není zjistitelná pouhým okem. Lze ho odhalit pouze laboratorními testy.

Časopis dTest podal podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) k nahlášení obou závadných výrobků do unijního systému rychlého varování RASFF.

Jak pro Novinky uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva, inspekce se tímto podnětem již začala zabývat. Inspekce zjišťuje, kde se tyto rozinky prodávají a jestli jsou ještě v nabídce na trhu. Pokud ano, SZPI odebere vzorky a provede laboratorní rozbor. „Pracujeme na tom, abychom získali výsledky co nejdřív,“ doplnil Kopřiva.

Arašídy v pohodě

Bez ztráty kytičky, pokud jde o obsah plísňových jedů aflatoxinů, naopak dopadl test 20 výrobků s označením pražené loupané arašídy solené.

Laboratoř potvrdila, že všechny nakoupené arašídy byly zdravotně nezávadné. V 17 výrobcích se nenašly žádné aflatoxiny, ve zbývajících třech byla jejich přítomnost sice zjištěna, avšak v množství pod stanoveným limitem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám